Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Environmental Research

Pagina 1 van 24 - 240 Resultaten

Kraanvogels

Terwijl de kraanvogels afgelopen zomer in alle rust aan het broeden waren, is er achter de schermen hard gewerkt aan het verbeteren van de kraanvogelradar. Dit ter voorbereiding op de najaarstrek die momenteel in volle gang is...


Lees verder 25 oktober 2024   4 wkn oud
Krimpenerwaard

In opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving hebben Wageningen Environmental Research en het Kadaster onderzocht welke strategieën door overheden en gebiedspartijen zijn gebruikt voor de realisatie van natuur in de..


Lees verder 25 oktober 2024   4 wkn oud
Overzicht genenbank-west

Al sinds 2002 onderhouden Staatsbosbeheer en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland samen een levende genenbank in het Roggebotzand. Hier staan zeldzame autochtone bomen en struiken, afkomstig van unieke ouderplanten of..


Lees verder 25 september 2024   1 maand oud
Hazen - primair

Dieren verliezen huidschilfers, slijm en haren die in de lucht terechtkomen. Zou je die kunnen opvangen en analyseren om de lokale biodiversiteit in beeld te brengen? Dat vroeg een Deens onderzoeksteam zich af. Het team plaatste..


Lees verder 2 september 2024   2 mnd oud
Stuifzandheide op de Veluwe (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

Jaren geleden was stikstof nauwelijks een gespreksonderwerp. Nu houdt de stikstofcrisis Nederland in zijn greep en zorgt het voor verdeeldheid. In het recent verschenen boek ‘Het stikstofweb’ ontrafelt ecoloog Wieger Wamelink het..


Lees verder 3 augustus 2024   3 mnd oud
Bloemrijke ruigte

Wat gebeurt er in Nederland om natuur te verbeteren of aan te leggen, en hoe helpt dat om maatschappelijke problemen op te lossen? Samen met lezers van Nature Today brachten experts van Wageningen University & Research meer dan 55..


Lees verder 31 juli 2024   3 mnd oud
Kruidenrijk grasland in Donkse Laagten

Meer extensief beheerd kruidenrijk grasland: dat kan een sleutel zijn voor herstel van biodiversiteit in het veenweidegebied. In de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden liggen kansen om het areaal aan kruidenrijk grasland te..


Lees verder 26 juli 2024   3 mnd oud
Dendrometer

Sinds 2008 wordt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen nauwkeurig gevolgd met dendrometers. De apparaten registreren elk uur of zelfs elk kwartier de groei van een boom met een nauwkeurigheid van een duizendste..


Lees verder 14 juli 2024   4 mnd oud
Tijdens de uitvoering van het bosexperiment in februari/maart 2019 zijn 15 bomen per soort bemonsterd om hun bovengrondse biomassa en nutriëntenverdeling te kwantificeren.

Bossen halen hun voedingsstoffen niet alleen uit de bodem, maar ook uit de lucht. Echter, te veel aanvoer van verzurende voedingsstoffen, zoals stikstof en zwavel, verandert de nutriëntenbalans en kan de bodem uitputten...


Lees verder 12 juli 2024   4 mnd oud

Dagelijks zijn onderwerpen als natuur, stikstof, luchtvervuiling en klimaat in het nieuws, maar hoe staat de leefomgeving er nu werkelijk voor? Actuele feiten en cijfers over ruimte, milieu, natuur en landschap zijn te vinden op..


Lees verder 11 juli 2024   4 mnd oud

Archief