Natuurberichten

Uitgever: BLWG

De BLWG is de vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland. De BLWG organiseert activiteiten voor leden en publiek waarbij het zoeken en op naam brengen van soorten centraal staat. Daarnaast verzamelt de BLWG verspreidingsgegevens, doet onderzoek en geeft adviezen voor natuurbeheer en beleid.

Pagina 1 van 4 - 39 Resultaten

De afgelopen jaren worden er in Nederland regelmatig zuidelijke mossoorten nieuw ontdekt. Afgelopen najaar kwam daar weer een soort bij: stomp kalkmos, een soort van kalkrijke hellingen. De soort groeit met een paar duizend..


Lees verder 5 februari 2025   1 maand oud
Vals dooiermos - primair

In heel Nederland zijn de bomen tegenwoordig voor een groot deel geel gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door korstmossen, met als belangrijke speler het vals dooiermos. Ook op andere substraten, zoals hardhout en steen, is dit..


Lees verder 28 oktober 2024   5 mnd oud
Wat zeggen mossen en korstmossen op bomen in centrum Amsterdam over hittestress in de straat?

Welk effect heeft het warmere stadsklimaat op de natuur in onze binnensteden? Onderzoekers Tim Claerhout en Laurens Sparrius kijken naar het effect van stadshitte op mossen en korstmossen op bomen. Met het citizen science-project..


Lees verder 25 oktober 2024   5 mnd oud
Wolmos - primair

In Nederland staat de natuur constant in het teken van verandering veroorzaakt door urbanisatie, stikstofdepositie en nu ook het veranderende klimaat. Als er een categorie van soorten is die onder druk staan in Nederland, dan zijn..


Lees verder 26 augustus 2024   7 mnd oud
Peperbus

Vrijwilliger Leo Jalink inventariseert al bijna een halve eeuw paddenstoelen in het duingebied. Wie is Leo en waar komt zijn passie voor de paddenstoelen van de duinen vandaan?..


Lees verder 23 juli 2024   8 mnd oud
beukenwrat - primair

Wie in de oude bossen van de Veluwe rondwandelt, kan soms vreemde witte vlekken op de oude beukenbomen tegenkomen. Het zijn korstmossen, en wel zeldzame soorten die veel vertellen over de bossen. Eén soort heeft een bijzonder..


Lees verder 24 juni 2024   9 mnd oud
Rood dijkzonnetje (Blastenia crenularia) op graniet op de Markermeerdijk

Op de nieuwe Rode Lijst van bedreigde korstmossen staan veel soorten in een hogere bedreigingscategorie dan in de oude. Vijftien korstmossen die gebonden zijn aan natuursteen op dijken verloren veel leefgebied door de..


Lees verder 13 maart 2024   1 jaar oud
Stadsboom met korstmossen in Amsterdam

Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen..


Lees verder 12 februari 2024   1 jaar oud
Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   1 jaar oud
Kastanjeboleet primair

Door klimaatdoelstellingen en de biodiversiteitscrisis staan bossen volop in de aandacht. Daarbij gaat het vaak om het aantal hectares bos. Maar bossen hebben ook een eigen flora en fauna met kenmerkende soorten. Kruiden, mossen..


Lees verder 14 november 2023   1 jaar oud

Archief