Zelf onderzoek doen naar (korst)mossen en stadsklimaat
BLWG, Hortus botanicus Leiden, Naturalis Biodiversity CenterHet onderzoek is een jaar geleden gestart. Vrijwilligers en studenten hebben al op 803 locaties onderzoek uitgevoerd en de eerste resultaten zijn bemoedigend. Er zijn al voldoende aanwijzingen dat bepaalde mossen en korstmossen veel meer voorkomen op heel warme plekken in de stad, zoals bomen die volledig omringd zijn door stoeptegels en gebouwen. Op koelere plekken, zoals in stadsparken en bij gazons, komen weer andere soorten voor.
Ook meedoen?
In de instructievideo hieronder leggen we uit hoe het onderzoek werkt en hoe je kunt bijdragen. Daarna ben je klaar om het onderzoek uit te voeren op een of meerdere zelfgekozen locaties. Het doen van een meting kost ongeveer tien minuten per keer.
Om het onderzoek uit te voeren, heb je een herkenningskaart nodig. Deze staat hiernaast afgebeeld en je kunt de kaart op de projectwebsite uitprinten.
Dit onderzoek maakt deel uit van het project 'Verborgen Stadsnatuur'. Hierin onderzoeken wetenschappers van onder andere Naturalis Biodiversity Center, Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam het kleine leven tussen de straatstenen, op bomen en gebouwen, en in de bodem. Sommige soorten zijn goed aangepast aan het stadsklimaat met warme en droge omstandigheden. Het onderzoek over mossen en korstmossen op stadsbomen richt zich op het zoeken naar soorten waaraan je kunt aflezen hoe het op een bepaalde plek gesteld is met het stadsklimaat.
Meer informatie
- Lees meer over het onderzoeksproject Verborgen Stadsnatuur op de website van Naturalis Biodiversity Center.
Tekst: Laurens Sparrius, BLWG; Ela Sari, Naturalis Biodiversity Center
Beeld: Laurens Sparrius, BLWG