Natuurberichten
Uitgever: OBN Natuurkennis
OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit. Het is een onafhankelijk en innovatief platform waarin mensen uit beheer, beleid en wetenschap samenwerken. De ontwikkelde kennis wordt gedeeld via de website Natuurkennis.nl.Pagina 1 van 9 - 83 Resultaten
Sommige herstelmaatregelen in de natuur veroorzaken een extra koolstofdioxide-uitstoot. Daar staat dan soms een extra koolstofdioxidevastlegging tegenover. Nog even los van de materialen die nodig zijn en de machines die moeten..
OBN Natuurkennis heeft een folder ontwikkeld met een beheeradvies over wormenbestrijding bij grazers. Hierin leggen we uit wat het effect is van ontwormingsmiddelen op de natuur en hoe het gebruik van deze middelen tot een minimum..
Bossen kunnen veel water verdampen en daardoor bijdragen aan verdroging. Bosbeheerders proberen hier iets aan te doen, maar dat gebeurt regelmatig op basis van algemene – soms onterechte – aannames. Digitale kaarten met specifieke..
Vermesting, verzuring, verdroging: vennen in Nederland zijn kwetsbaar. In de jaren negentig werden maatregelen genomen om ze te herstellen. Zeldzame waterplanten als oeverkruid keerden terug. Hoe succesvol blijkt nu, 35 jaar..
Veel insectensoorten die recent sterk zijn afgenomen, zijn voor hun voedsel afhankelijk van bladluizen. In natuurgebieden staan bladluispopulaties mogelijk onder druk van stikstofdepositie en pesticiden, wat een deel van de..
De brochure 'Kustbroedvogels in Nederland' geeft natuurbeheerders en beleidsmakers een overzicht van en praktische handvatten voor de meest effectieve en duurzame maatregelen om broedhabitats voor kustbroedvogels te optimaliseren...
Nederland is echt een bramenland. Van nature komen hier ruim tweehonderd verschillende soorten bramen voor. Helaas hebben we in Nederland ook last van de invasieve exoot dijkviltbraam. Deze soort is aan een snelle opmars bezig en..
Door de vele neerslag was 2023 het natste jaar ooit. Met als gevolg afgelopen winter hoogwater op beken en rivieren. We weten al langer dat klimaatverandering veel invloed heeft op de waterafvoer in onze rivieren. Vooral het..
Het behouden en versterken van broedgebieden vraagt specifieke beheer- en inrichtingsmaatregelen van terreinbeheerders. Zowel bij de aanleg en inrichting van nieuwe gebieden, als in het beheer van bestaande kustbroedvogelgebieden..
Het toedienen van steenmeel wordt op steeds meer plekken overwogen. Maar wat zijn de langetermijneffecten op de natuurkwaliteit? Onlangs is het OBN-onderzoek naar de middellange termijneffecten van steenmeel in droge en vochtige..