Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 1 van 43 - 423 Resultaten

De plaagmier is een invasieve mierensoort die superkolonies vormt. In Nederland komt de soort al heel lang voor binnen het stedelijke gebied, maar in 2021 is een kolonie in het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide..


Lees verder 24 maart 2025   1 week oud
Goed beheerde slootkanten langs N11

Pesticiden hebben grote negatieve effecten op veel verschillende organismen. Ze maken veel meer dood dan hetgeen waarvoor ze eigenlijk worden ingezet. Dat legt het verband bloot tussen het gebruik van pesticiden en het wereldwijde..


Lees verder 19 maart 2025   1 week oud
Insect van het Jaar

Vanaf vandaag mag Nederland naar de stembus voor de kriebeligste verkiezing van het jaar. Vijf bijzondere inheemse insecten voeren campagne, elk bijgestaan door een bekende Nederlander, in de hoop de felbegeerde titel Insect van..


Lees verder 16 maart 2025   2 wkn oud

Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over de ongewervelde dieren van Bonaire. Tijdens de Bonaire Estafette Expeditie onderzochten 25 specialisten het eiland met diverse technieken en dat leverde ruim zeshonderd nieuwe..


Lees verder 24 februari 2025   1 maand oud
Koningin van de aardhommel-groep fouragerend op mahonie.

De meeste hommelkoninginnen zitten op een rustig donker plekje om de winter door te komen. Toch worden er ook in de winter nog wel hommels gezien, zij het in erg lage aantallen. Met name hommels van de aardhommelgroep kunnen ook..


Lees verder 27 januari 2025   2 mnd oud
Insecten

Om insecten en hun belang op een positieve manier onder de aandacht te brengen, wordt in 2025 voor de vierde keer de verkiezing Insect van het Jaar georganiseerd. In maart mag heel Nederland stemmen op een shortlist van vijf..


Lees verder 24 januari 2025   2 mnd oud
Veldonderzoek op een insectenrijke dijk in Noord-Groningen

Uit onderzoek in verschillende delen van ons land blijkt dat dijken een bijzonder leefgebied kunnen zijn voor talloze insecten en andere fauna. In de Groningse regio het Oldambt zijn veel dijken soortenarm, maar een nieuw..


Lees verder 10 januari 2025   2 mnd oud
Het kenmerkende masker van dit mannetje gewone maskerbij is goed te zien.

Maskerbijen zijn kleine, zwarte, weinig behaarde bijtjes, die vaak opvallen door hun witte of gele gezichtstekening: het zogenaamde masker. Twee zeldzame soorten, de gestippelde maskerbij en de kleine lookmaskerbij, worden..


Lees verder 30 december 2024   3 mnd oud
Soldaat van de Atlantische grondtermiet

Door DNA-onderzoek is dit jaar vastgesteld dat de Atlantische grondtermiet drie kolonies heeft in Nederland. Op deze locaties is schade aan woningen gemeld en zijn ook bruidsvluchten waargenomen, waarbij de termieten zich vliegend..


Lees verder 21 december 2024   3 mnd oud
Vliegend Hert

Sinds een aantal jaren wordt Nederlands grootste en stoerste kever gemonitord: het vliegend hert. Hiervoor gaan vrijwilligers in de avonduren het bos in, om deze luidruchtig vliegende kevers te tellen. Zijn verborgen levenswijze..


Lees verder 18 december 2024   3 mnd oud

Archief