Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 1 van 41 - 410 Resultaten
We kennen allemaal de limonadewesp die graag een hapje met je mee eet als je in de nazomer op een terras zit. Maar wist je dat er veel meer wespensoorten zijn? Bijvoorbeeld de knoopwespen van het geslacht Cerceris: opvallende..
Na 70 jaar is de late naaldsteenvlieg herontdekt in Nederland, langs de rivier de Geul in Zuid-Limburg. De afgelopen jaren was er al een aantal mogelijke waarnemingen, maar afgelopen september werd het dan eindelijk bevestigd. Wat..
De bosglimmer: een klein, zwartachtig zweefvliegje dat nu uit twee sterk op elkaar lijkende soorten blijkt te bestaan. Dat klinkt als een onderwerp voor wereldvreemde nerds die niets beters te doen hebben. Maar hoe zit het..
Op 26 augustus 2024 werd er bij toeval een mannetje lichte koekoekshommel aangetroffen op een bloemrijke dijk bij Rotterdam. Deze hommel staat als verdwenen op de Rode Lijst Bijen uit 2018. De laatste waarneming Nederland is..
Staatssecretaris Rummenie van LVVN heeft deze week besloten de Rode Lijst Zweefvliegen alsnog officieel in de Staatscourant te publiceren. Deze Rode Lijst werd eerder dit jaar door EIS Kenniscentrum Insecten in samenwerking met..
Honderden vrijwilligers, hommelfanaten maar ook vlindertellers, tellen hommels op hun telroutes verspreid over het hele land. Gemeenschappelijk doel: bepalen hoe het gaat met onze hommelsoorten. Maar wat betekent dat in de..
De akkerhommel is een van de meest algemene hommelsoorten in Nederland die in bijna elke tuin voorkomt. Toch weten we vrijwel niets over de plekken waar de koninginnen van deze soort overwinteren...
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag het oeveraas. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische tabel ‘Haften..
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag de grote slijkhaft. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische tabel..
Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag de goudvleugel. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische tabel ‘Haften..