Natuurberichten

Pagina 9 van 1665 - 16644 Resultaten

Duikers in de Caribische Zee zien steeds vaker koraaltakken waarvan de toppen ontbreken. Lange tijd was onduidelijk wie of wat verantwoordelijk is voor dit opmerkelijke fenomeen. Tot nu: de verdwijning van de toppen lijkt verband..


Lees verder 15 maart 2025   2 wkn oud
Rode kelkzwam

Kleurrijke kelkzwammen tussen het mos en ooievaars op het nest. ..


Lees verder 15 maart 2025   2 wkn oud
Groningen, juli 2022. Prooioverdracht tussen steppekiekendief en bruine kiekendief

De steppekiekendief is een vaste gast geworden in ons land. Niet alleen als doortrekker, ook als zomergast. Harrier Conservation International wist enkele jaren achtereen een mannetje in de Groninger akkers op de voet te volgen...


Lees verder 14 maart 2025   2 wkn oud
Voorplein Stedelijk Gymnasium Breda

Scholen in Noord-Brabant die hun schoolplein willen omtoveren tot een groene, gezonde en klimaatbestendige leeromgeving kunnen vanaf 1 april 2025 een aanvraag doen bij de regeling Schoolpleinen van de Toekomst. De provincie..


Lees verder 14 maart 2025   2 wkn oud
Symen Deuzeman speurt naar vogels in Kootwijkerzand. Het is nog te licht voor de nachtzwaluw.

Flap flap flap. “Hoor je dat”, fluistert Symen Deuzeman. Het is het zachte geklapper van een nachtzwaluw, de enige vogel die met zijn vleugels klapt om indruk te maken op zijn soortgenoten. Vanaf 15 maart is zo’n driehonderd..


Lees verder 14 maart 2025   2 wkn oud
Kwabaal

De kwabaal leeft nog op slechts enkele plekken in Nederland en is afhankelijk van koel, zuurstofrijk water. In de Brabantse beek de Beerze monitoren we de soort al jaren via luisteronderzoek. Nu de paaiperiode bijna voorbij is,..


Lees verder 14 maart 2025   2 wkn oud
Europese lork lariks

Felgroene toefjes van de lariks en de blauwborst zingt uit volle borst. ..


Lees verder 14 maart 2025   2 wkn oud
koolmees pimpelmees

In Nederland maken we op grote schaal gebruik van bestrijdingsmiddelen. Om de effecten van deze bestrijdingsmiddelen op onze leefomgeving en de volksgezondheid te kunnen bestuderen, is het noodzakelijk om te weten in hoeverre..


Lees verder 13 maart 2025   2 wkn oud
Kleurkeurberm - primair

Ecologisch bermbeheer begint steeds meer de norm te worden, met het certificaat Kleurkeur aan de basis. Nieuw onderzoek wijst uit dat bermbeheer volgens Kleurkeur de biodiversiteit significant verbetert. In bermen die beheerd..


Lees verder 13 maart 2025   2 wkn oud
Bombina variegata 3, Geelbuikvuurpad, Saxifraga

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een plant- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de geelbuikvuurpad, een amfibie die op het randje van uitsterven balanceerde, maar voor wie de klimaatcrisis..


Lees verder 13 maart 2025   2 wkn oud

Archief