Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 7 van 72 - 717 Resultaten
Met de GrowApp timelapse-video’s wordt duidelijk dat de herfst van 2019 later dan de voorgaande twee jaar op gang komt. De herfstkleuring begint wel eerder dan in het zeer late 2016. De komende dagen en weken verkleurt Nederland...
Op 20 september is er een hyalommateek, een reuzenteek, op een pony in Wageningen aangetroffen. Er zijn dit jaar inmiddels al enkele vondsten van de hyalommateek bij de NVWA gemeld vanuit verschillende provincies in Nederland...
Op 11 september 2019 overleed Frater Willibrordus. Jarenlang was hij op zondagochtend met een bijdrage aan de Fenolijn te horen in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO1. Hij genoot van de natuur en was in staat om anderen te..
Met naar schatting ruim 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe gaat 2019 de boeken in als een redelijk mastjaar. De variatie tussen gebieden is dit jaar echter wel groot. Het is al weer het zevende opeenvolgende jaar..
De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in..
De wespenpopulaties in 2019 laten een grillig beeld zien, zo blijkt uit een inventarisatie voor Nature Today onder wespenbestrijders. Vooralsnog is de wespenoverlast het grootst in het noorden van het land. In een groot deel van..
Vorig jaar werden bijna zeventig procent meer waarnemingen gedaan van Alsemambrosia in het openbaar dan in voorgaande jaren. Het is echter nog onduidelijk of de warmte van vorig jaar tot meer zaadzetting heeft geleid. Om te..
Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de..
Voor mensen die allergisch zijn voor graspollen breekt een zware periode aan. Volgens de verwachting van Weeronline, Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum begint rond 25 mei de piekperiode van het..
Dit jaar hebben we een zeer vroege bloei van peren- en appelbomen en vrezen veel eigenaren van fruitbomen voor vorstschade. Door de stijgende temperaturen komen peer en appel tegenwoordig gemiddeld bijna twee weken eerder in bloei..