Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 7 van 195 - 1942 Resultaten

De dagpauwogen, die begin september massaal aanwezig waren, zijn alweer voor een groot deel weggekropen in hun overwinteringsplaatsen. De landkaartjes zijn nu rups en gaan voor de winter verpoppen. Ook de koolwitjes nemen in..

Er is een nieuwe Europese rode lijst libellen verschenen. Hierin zien we dat de achteruitgang van libellen van vennen en hoogvenen die we in Nederland zien in grote delen van Europa speelt. Klimaatverandering lijkt de..

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor biodiversiteit bij het beheer van bermen, groenstroken en watergangen. Dat is belangrijk, want daar liggen kansen om iets tegen de sterke achteruitgang te doen. We zien steeds meer..

Eindelijk kunnen we weer genieten van vlinders in de tuin. Vooral de spectaculair gekleurde en grote dagpauwogen zijn er volop en als er nog bloeiende planten in je tuin zijn, kun je ze haast niet missen. Ook atalanta, groot..

Isaac Kehimkar staat bekend als ‘The Butterfly Man of India’. Hij is al vele jaren het gezicht van de vlinderbescherming in dit land. Twee jonge cineasten zijn in de ban geraakt en maken een documentaire over de activiteiten van..

In Zeeland was afgelopen woensdag een massale trek van heidelibellen te zien. Er vlogen tienduizenden heidelibellen naar het zuiden. Het ging vooral om bruinrode heidelibellen, die verspreid door het hele land ook algemeen..

Mensen die de afgelopen dagen buiten zijn geweest, kan het niet zijn ontgaan: er zijn heel veel landkaartjes. Na een flink aantal magere jaren ziet het ernaar uit dat er echt een hele grote derde generatie verschijnt, want het..

In 2007 verschenen de eerste buxusmotten in ons land en in de daarop volgende jaren breidde deze micro-nachtvlinder zich razendsnel uit. Inmiddels is de vlinder in het hele land te vinden, maar buxus wordt wel schaarser, dus hoe..

De afgelopen maanden waren er erg weinig dagvlinders te zien. Zelfs de zeer algemene en wijd verbreide koolwitjes lieten het wat afweten. Daar lijkt nu verandering in te komen, want de witjes vliegen weer volop. Er komen hier vier..

De aantallen van de steenhommel zijn in 2024 veel lager dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit de resultaten van het Meetnet Hommels. Daarmee lijkt het een slecht jaar te worden voor deze algemeen voorkomende hommel. Mogelijk..