Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.Pagina 6 van 20 - 200 Resultaten

Een eerbetoon aan onze nationale bloem: de Nederlandse botanische tuinen gaan waar mogelijk één van de madeliefjes in de tuinen van een heus collectiebordje voorzien. De eerste bordjes zijn inmiddels geplaatst. ..
Velden vol zilvergrijze blaadjes waar dauwdruppels als parels op blijven liggen. De spitse blaadjes van de bostulp staan dicht bij elkaar, als haren op een hond. Niet meer dan één blad uit elk bolletje – nergens een bloemsteel...
Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de..

Na de zonnige dagen van de afgelopen weken knalde het blad uit de bomen. In de tuin scharrelden de mieren over de klinkers. Ze verslepen de zaadjes met mierenbroodjes van sneeuwklokje, viooltjes, de eerste zaadjes van de stinkende..
Pinksterbloem, fluitenkruid, paardenbloem, madeliefje én wilde kievitsbloem haalden de top vijf in de verkiezing van de nationale bloem. De eerste vier inclusief winnaar madeliefje zijn heel algemeen, de laatste lijkt een vreemde..

Ach, viooltjes! Ze komen in alle kleuren en maten tevoorschijn. Tussen de tegels, als zaailingen uit tuinen en in plantenbakken. Ze begroeten je met een allervriendelijkst gezichtje. Hoe is het mogelijk dat het duinviooltje niet..
Een bijzondere dag voor de Nationale Bloem: vanmorgen wordt Vroege Vogels uitgezonden vanuit het Teylers Museum, waar het originele madeliefjeskunstwerk te zien is dat Esmée Winkel maakte. Even de radio aan dus, en daarna weer..

Kinderen op bezoek in een botanische tuin hebben meestal een korte verlanglijst: ze willen de vleesetende planten zien. Die hanteren verschillende vangtechnieken: er zijn bekers, aanzuigers, klevers en klapvallen. Eén vleesetertje..

Veertig genomineerden telde de verkiezing van onze nationale bloem. De bosanemoon was geen winnaar, maar evengoed heeft de bloem een warm plekje in het hart van menig plantenliefhebber. Ooit lag ik in mijn jonge jaren op een mooie..

Bij een inventarisatie in de Leidse Hortus werden maar liefst 111 soorten korstmossen geteld. Eén daarvan is het eikenmos. Dat blijkt over een onverwachte eigenschap te beschikken: het wordt gebruikt als geurstof in de..