Natuurberichten

Uitgever: OBN Natuurkennis

OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit. Het is een onafhankelijk en innovatief platform waarin mensen uit beheer, beleid en wetenschap samenwerken. De ontwikkelde kennis wordt gedeeld via de website Natuurkennis.nl.

Pagina 5 van 9 - 83 Resultaten

Wapsenerveld

Dat stikstof negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit is al lang duidelijk. Daarom presenteerden Rijk en provincies in december 2020 het Uitvoeringsprogramma Natuur (UPN). Met dit ambitieuze programma geeft de overheid een..


Lees verder 28 juni 2022   2 jaar oud
Droge dooradering

Landschapselementen als houtwallen, heggen en hagen spelen een belangrijke rol in het cultuurlandschap. Ze zijn niet alleen beeldbepalend, maar bieden ook onderdak aan tal van insecten, vogels en andere dieren. Daarnaast vormen ze..


Lees verder 14 juni 2022   2 jaar oud

Grondwater is van cruciaal belang voor de natuur in beekdalen. Daarom is er een meerjarig onderzoek gestart naar de beste manier om de zogenaamde kwelstromen te meten en te vertalen in computermodellen...


Lees verder 31 mei 2022   2 jaar oud
Veenmos

In het Bargerveen is de waterhuishouding een van de grootste uitdagingen. Maar ook als het gebied nat genoeg is, komt het herstel van het hoogveen niet goed op gang. In een OBN-onderzoek is onderzocht of deze ontwikkeling versneld..


Lees verder 17 mei 2022   2 jaar oud
Graafwerkzaamheden bij het Greveschutven

De werkzaamheden rond het Greveschutven zijn nog maar net afgerond, maar de resultaten zijn nu al indrukwekkend. Sinds kort zijn er weer roerdompen en boomkikkers te horen. Mari de Bijl is al veertig jaar bij het gebied betrokken..


Lees verder 3 mei 2022   2 jaar oud
Water

Volgend jaar vinden er weer waterschapsverkiezingen plaats. In elk waterschapsbestuur is ook een plek gereserveerd voor een belangenbehartiger van de natuur. De sollicitatieprocedure voor deze zogeheten geborgde zetels is nu..


Lees verder 20 april 2022   2 jaar oud

Steenmeel wordt soms wel gezien als een wondermiddel tegen verzuurde bodems, maar eigenlijk weten we nog maar weinig over de effecten op lange termijn. Daarom lopen er bij het Kennisnetwerk OBN op dit moment twee onderzoeken naar...


Lees verder 5 april 2022   2 jaar oud
Diepe insnijding in het Zuid-Limburgse Heuvelland

Door klimaatverandering komen extreme buien steeds vaker voor. De beken in het Zuid-Limburgse Heuvelland krijgen het hierdoor zwaar te verduren. De grond spoelt weg en oevers storten in, waardoor habitats van soorten als de..


Lees verder 22 maart 2022   2 jaar oud
Groenlose Slinge

Om de ecologische kwaliteit van de Groenlose Slinge te verbeteren, wil Waterschap Rijn en IJssel investeren in technische verbeteringen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Winterswijk. OBN-onderzoekers juichen dit..


Lees verder 8 maart 2022   2 jaar oud

Steeds meer waterbeheerders nemen kleinschalige maatregelen om de ecologische kwaliteit van beken te verhogen, zoals aangepast maaibeheer of het inbrengen van hout. Er is ondertussen al aardig wat ervaring opgedaan in onder andere..


Lees verder 22 februari 2022   2 jaar oud

Archief