Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 5 van 56 - 560 Resultaten

boerenwormkruid - primair

Knalgele bloemen in een al dan niet verdorde berm: grote kans dat je Boerenwormkruid hebt gevonden. Deze toekomstbestendige plant ga je in de toekomst waarschijnlijk vaker zien, want in het sterk verdrogende en voedselrijke..


Lees verder 21 augustus 2023   1 jaar oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De hooikoortsplant Alsemambrosia neemt nog steeds toe in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. En dat is slecht nieuws voor iedereen die last heeft van hooikoorts, want deze plant bloeit..


Lees verder 1 augustus 2023   1 jaar oud
Erik-Jan Beenackers op pad voor het Levend Archief

Zaad verzamelen voor het Levend Archief – een zadenbank voor bedreigde soorten in Nederland – is een klus die nogal wat doorzettingsvermogen vraagt. Erik-Jan Beenackers uit Molenschot, vrijwilliger bij FLORON die regelmatig op pad..


Lees verder 26 juli 2023   1 jaar oud
Roodbont-heideuiltje

Onderzoek naar de verspreiding van Jakobskruiskruid in Nederland laat zien dat de soort sinds 1975 op bijna twee keer zoveel plekken voorkomt. Onder specifieke omstandigheden kan Jakobskruiskruid massaal voorkomen. Dit heeft..


Lees verder 4 juli 2023   1 jaar oud
Rhododendron Wageningen Belmonte 30-3-2019

Vlinderstruik, Pontische rododendron, Boomwurger en Trosbosbes. Prachtige struiken die gewoon in het tuincentrum te koop zijn, maar die ook te boek staan als invasieve exoot. Hoe kan je als tuineigenaar het onderscheid maken..


Lees verder 13 juni 2023   1 jaar oud
Waterviolier boven en onder water, met de bladeren van een breedbladig fonteinkruid.

Met een beetje geluk heb je ze al zien bloeien boven het wateroppervlak: de witte tot bleeklila bloemen van Waterviolier. Deze waterplant groeit alleen in voedselarme en door kwelwater gevulde wateren. Het is een soort die een..


Lees verder 16 mei 2023   1 jaar oud
Pinksterbloem

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem: dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in het..


Lees verder 14 mei 2023   1 jaar oud
Kalkraket

Voorbije maand zijn er drie nieuwe vindplekken aan het licht gekomen van de zeer zeldzame Kalkraket. In voorafgaande jaren gingen daar al een enige vondsten aan vooraf. De trend is duidelijk, de opkomst van deze bijzonderheid een..


Lees verder 9 mei 2023   1 jaar oud
Pretpakket inzaai

In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in..


Lees verder 19 april 2023   1 jaar oud
Witte waterlelie

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een..


Lees verder 16 april 2023   1 jaar oud

Archief