Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 49 van 68 - 674 Resultaten

Fomitopsis rosea

De prachtige Roze sparrenhoutzwam, een paddenstoel bekend van noordelijke en alpiene gebieden, is opgedoken op een paaltje in het centrum van Eindhoven. Waarschijnlijk is dit paaltje gemaakt van een geïnfecteerde boom uit..


Lees verder 3 april 2013   11 jaar oud
Titelpagina boek

Populairwetenschappelijke boeken van enig niveau over de ecologie en levenswijze van paddenstoelen verschijnen in ons land maar hoogst zelden. De laatste keer is alweer drieëndertig jaar geleden! Maar nu is dan het in 2012..


Lees verder 27 maart 2013   11 jaar oud
Cedergrondbekerzwam

Ceders zijn populaire exotische tuinbomen. De Cedergrondbekerzwam, een paddenstoel die afhankelijk is van deze bomen, wordt steeds vaker in Nederland gevonden. In 1995 was hij nog maar van vier vindplaatsen in ons land bekend; nu..


Lees verder 21 maart 2013   11 jaar oud
Hazelaarschijfzwam

Extreem weer vraagt om extreme aanpassingen. Schijfzwammetjes zijn daarop gebouwd. Door hun gelatineuze oppervlak of door zich op te kunnen rollen, zoals de Hazelaarschijfzwam doet, overleven ze barre tijden...


Lees verder 13 maart 2013   11 jaar oud
Aamnita muscaria var.formosa

Het bestuderen van nieuwe boeken kan soms leiden tot het heroverwegen van eerder gemaakte determinaties. Dit kan achteraf leiden tot de conclusie dat je een nog niet eerder gepubliceerde variëteit of soort voor Nederland hebt..


Lees verder 6 maart 2013   11 jaar oud
Bulgaria inequinans

De Nederlandse Mycologische Vereniging is een ambitieus project gestart om bruikbare determinatiesleutels te produceren voor alle mogelijk in Nederland voorkomende zakjeszwammen. Hoewel het grootste deel van de..


Lees verder 27 februari 2013   11 jaar oud
Krulhaarkelkzwam

Ook in de barre wintermaanden komen paddenstoelen voor. Vorige week waren de Rode kelkzwammen nog begraven onder de sneeuw. Wie nu het bos in gaat heeft een kans deze zeldzame paddenstoelen te vinden...


Lees verder 20 februari 2013   11 jaar oud
Clitocybe metachroides

Wat betekent zeldzaamheid? Zijn weinig waarnemingen niet gewoon een kwestie van beperkt onderzoek? De zeldzame Donkere trechterzwam is bijvoorbeeld niet met zekerheid in het veld te herkennen, en wordt toch regelmatig..


Lees verder 13 februari 2013   11 jaar oud
Cystoderma simulatum

Op 31 januari werd in de duinen van Egmond-Binnen in een gebiedje genaamd “de Broek-akkers” de zeer zelden gevonden Winterkorrelhoed aangetroffen. De opmerkelijke vondst werd gedaan op een liggende en enigszins vermolmde..


Lees verder 6 februari 2013   11 jaar oud
Dwergspikkelschijfje

In de winter, als er door de sneeuw en vorst geen paddenstoelen te vinden zijn, levert kweek van paddenstoelen op mest vaak bijzondere resultaten op...


Lees verder 26 januari 2013   11 jaar oud

Archief