De Goudgele plooiparasol hoopt op een hete zomer
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]
De Goudgele plooiparasol komt tegenwoordig over de gehele wereld voor. Plaatsen waar het jaarrond warm is, zoals in de tropen, buiten en in koelere gebieden meestal binnen in bloempotten van kamerplanten.
Er zijn weinig paddenstoelen die ons zo verrassen als de Goudgele plooiparasol (Leucocoprinus birnbaumii). Geheel onverwachts kan hij plotseling in je huiskamer verschijnen, groeiend in de bloempot van een vaak kort daarvoor gekochte kamerplant. Het is een opvallend helder geel gekleurd paddenstoeltje dat snel groeit en haar hoedje van twee tot zes centimeter als een klein parasolletje opent. Meestal komen ze in een groep tevoorschijn waarbij de één na de ander zich toont en na een dag of twee verwelkt. Vaak “bloeien” ze wekenlang in de bloempot waarin ze verschenen en zijn ze door hun felle kleur minstens zo aantrekkelijk als de gekochte plant zelf.
De Goudgele parasol is een buitengewoon succesvolle paddenstoel, die tegenwoordig over de gehele wereld voorkomt in zowel tropische als gematigde streken. Oorspronkelijk komt ze uit tropische gebieden waarbij niet geheel duidelijk is van welk werelddeel. De Goudgele plooiparasol is een saprofyt en leeft van de potgrond waarin ze staat en is dus niet schadelijk voor de plant waarbij ze groeit. Hoewel je door het aanraken van het paddenstoeltje zeker niet ziek zal worden, is het geen goed idee ze op te eten.
Bij langdurig warm en vochtig weer wordt de kans groter de Goudgele parasol buiten te vinden. Zo is ze in het vochtige warme zuiden van de Verenigde Staten in de zomer aanwezig op compost- en bladhopen, terwijl ze naar het noorden toe steeds minder buiten en uiteindelijk alleen in kassen en bloempotten binnenshuis gevonden wordt. Binnenshuis en in kassen kan de Goudgele plooiparasol het hele jaar door verschijnen.
Stel dat het nu toch nog een echt een tropische zomer wordt in Nederland en het vochtig genoeg blijft, dan bestaat er een kans om deze paddenstoel buiten tegen te komen op afvalhopen en dergelijke.
Dit verhaal is ook verschenen in de exotennieuwsbrief.
Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Mary Smiley, Creative Commons; Ryan Van Gelder, Creative Commons