Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 46 van 46 - 460 Resultaten

Mannetje kortsnuitzeepaardje. Foto: Peter H. van Bragt, St. Anemoon

Een kortsnuitzeepaardje is voor sportduikers een soort hoofdprijs die slechts door weinig duikers wordt gewonnen. De prijs bestaat dan niet uit het vangen of verzamelen van zo’n prachtig beestje, maar gewoon uit het geluk ze onder..


Lees verder 21 juli 2008   16 jaar oud
Een eisnoer van de Millennium wratslak © Peter H. van Bragt

In de zomer van 1999 werd op de Noordelijke pijler van de Zeelandbrug, bij Zierikzee, op circa 7 meter diepte een grote bruine zeenaaktslak gevonden. Het bleek een soort te zijn die toen nog niet eerder op de Nederlandse kust was..


Lees verder 6 juli 2008   16 jaar oud
Oranje kleurvariant kleine vlokslak, Grevelingenmeer

Met het voortschrijden van de Europese kampioenschappen voetballen en het succes dat onze jongens nu al hebben behaald, is oranje de kleur die in heel Nederland en op diverse plaatsen in Zwitserland overheerst. Vlaggetjes,..


Lees verder 21 juni 2008   16 jaar oud
Parende dwerginktvissen. Peter H. van Bragt, Stichting ANEMOON

Langs de Nederlandse kust komen een klein aantal inktvissen algemeen voor. De gewone pijlinktvis verschijnt in het vroege voorjaar als eerste in de ondiepe kustwateren om te paren en eitjes af te zetten. Rond half april komen daar..


Lees verder 6 juni 2008   16 jaar oud
zwarte gondel

De zwarte grondel is een visje dat niet groter wordt dan een kleine twee decimeter. Langs de Europese kust wordt deze soort aangetroffen in de ondiepe wateren, tot ongeveer vijftig meter diepte. Van de Middellandse zee en de..


Lees verder 25 mei 2008   16 jaar oud
Adderzeenaald 2

Rond deze tijd van het jaar kun je adderzeenaaldmannetjes met hun broedsel onder de buik in de zilte wateren van onze kust tegenkomen. De adderzeenaald is een bijzondere fraaie vis die sportduikers steeds vaker in de Zeeuwse Delta..


Lees verder 10 mei 2008   16 jaar oud
De bolletjes die het zeewater vertroebelen zijn de kolonies van de flagellaat Phaeocystis pouchetii.
Peter H. van Bragt, Stichting Anemoon, www.anemoon.org

De Zeeuwse wateren en met name de Oosterschelde vormen in het voorjaar een voor sportduikers aantrekkelijk gebied om hun sport te beoefenen. Boven water wordt het aangenaam warm, het kustwater warmt ook op, en onderwater is de..


Lees verder 27 april 2008   16 jaar oud
Snotolf uitsnede Foto: PHvBragt

Snotolven zijn vissen waarvan de mannetjes nu vanuit de Oosterschelde naar de Noordzee wegtrekken na hun eieren verdedigd te hebben. In de huid van snotolven blijken roeipootkreeftjes zich ingevreten te hebben. Op de..


Lees verder 13 april 2008   16 jaar oud
Driekantige kalkkokerworm

Afgelopen najaar veroverden Driekantige kalkkokerwormen de nieuwe basaltstenen in de Oosterschelde. Enkele maanden later werden zij verdreven door zakpijpen, sponsen en wieren. Dit geeft onderzoekers van Stichting ANEMOON nieuwe..


Lees verder 30 maart 2008   16 jaar oud
Foto Slanke rolsprietslak Foto PH Bragt

De slanke rolsprietslak is voor het eerst in ons land in alle wintermaanden waargenomen en zelfs in flinke aantallen in de Grevelingen. De kans is aanwezig dat de slak zich voor langere tijd gaat vestigen...


Lees verder 20 maart 2008   16 jaar oud

Archief