Natuurberichten
Uitgever: Vogelbescherming Nederland
Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.Pagina 43 van 98 - 980 Resultaten

Geen ontkennen meer aan: het is herfst. Het seizoen van véél regen en vaak wateroverlast. Geen nood, wij Nederlanders draaien onze hand niet om voor het oplossen van waterperikelen. Maak dus een watertuin, met een regenton en..

Het gaat goed met de kraanvogels in ons land. Dit jaar waren er maar liefst 32 broedpaartjes in Nederland. Een absoluut record, de populatie groeide spectaculair met maar liefst 45% ten opzichte van 2017. Driekwart van de paren..

Een grote groep ooievaars is een indrukwekkend gezicht. Nu zijn ze te zien: groepen ooievaars die een weiland afstruinen op zoek naar voedsel voor een grote reis. ..

Waar de meeste andere vogels stil zijn in deze tijd van het jaar, is de boomklever luidruchtig aanwezig. Ze bewaken hun territorium fanatiek. En dat is bijna overal tegenwoordig. Deze ooit schaarse bosvogel heeft langzaam maar..

Einde zomer en het is stil in de achtertuin. Het lijkt alsof er niet zoveel gebeurt. Maar wie oplet ziet de zwartkop: hij eet zijn buik rond met bessen. In september vertrekken de meeste zwartkoppen naar het zuiden. Om voldoende..

Broedende smienten staan nu op de nieuwe Rode Lijst. Dat is echter niet eens zulk slecht nieuws, want voorheen broedden ze hier niet en nu wél. Overwinterende smienten gaan daarentegen in aantal achteruit en moeten we extra in de..

De vogeltrek is in Nederland al begonnen. Hij is weliswaar nog lang niet op z’n hoogtepunt, maar enkele vroege wegtrekkers zijn al op weg naar het zuiden of zelfs al in Afrika gearriveerd. Ongemerkt zijn ze ineens verdwenen. Dag..

De zwarte ooievaar is een zeldzame en prachtige vogel, die al jaren kandidaat is een nieuwe broedvogel te worden in Nederland. Wie de zwarte parel wil zien moet in augustus toeslaan. Dan trekt hij door Nederland en kan hij overal..

Op papier is de Nederlandse natuur beschermd. In de praktijk valt dat echter tegen, want er is nauwelijks controle. De WetlandWachten van Vogelbescherming spannen zich met terreineigenaren in om daar verandering in te brengen,..

Twee jaar lang zijn veel toegepaste maatregelen die de kievit moeten helpen onderzocht. Hard nodig, want sinds de jaren '80 zijn de aantallen gekelderd met bijna 60 procent. Daarom werd in 2016 door Vogelbescherming en Sovon het..