Pimpelmees in de regen

Voorkom wateroverlast én help vogels

Vogelbescherming Nederland
25-SEP-2018 - Geen ontkennen meer aan: het is herfst. Het seizoen van véél regen en vaak wateroverlast. Geen nood, wij Nederlanders draaien onze hand niet om voor het oplossen van waterperikelen. Maak dus een watertuin, met een regenton en andere originele ideeën die ook nog goed zijn voor vogels.

Is de droogte eindelijk voorbij, krijgen we weer te veel nattigheid! Het riool kan het niet meer aan en water stroomt over straat. Gemeentes en waterschappen werken zich nu al te pletter om dat te voorkomen, maar ook u, de tuineigenaar, heeft hierop invloed. Samen de schouders eronder? Deze watertuintips zijn ook nog eens goed voor vogels én maken de tuin levendiger! Een win-win-win situatie.

Badderende roodborst

Koop een regenton

Een regenton is een sieraad voor elke tuin. Hij vangt regenwater op als het plenst en het riool het zwaar heeft. Hij bewaart het voor een droge dag, zodat u geen kostbaar, gezuiverd kraanwater hoeft te gebruiken voor het vogelbad en de planten. Regentonnen zijn te koop bij tuincentra en zelf te plaatsen. Handig: zet hem ergens op, zodat de gieter onder het kraantje past en doe er een deksel op zodat muggen geen kans krijgen.

Regenton op verhoging, zodat de gieter eronder past

Goot, greppel of moeras

Als de regenton vol zit, overstroomt hij. Daarom zit bovenin een afvoerbuis, vaak toch weer naar het riool. Daar kan meer mee. Maak bijvoorbeeld een fraaie bakstenen goot van de regenton naar de vijver. Als ook die helemaal vol is, moet er natuurlijk wel een overloopje zijn naar een sloot of rioolput, want er zijn grenzen aan wat de tuin kan opvangen.

Met een vijver of moerasje, komer er al snel juffers en libellen in de tuin

Een alternatief: leidt de goot naar een lager stuk tuin, waar een klein moerasje mag ontstaan met salamanders, watermunt en libellen! Of, laat het water door een soort greppel stromen in plaats van een goot. Die staat dan soms droog en soms vol. Denk varens, wederik, egels. Al die opties bieden gigantische mogelijkheden voor nieuwe soorten planten, insecten en vogels in de tuin.

Handboek voor de watervriendelijke tuin

Praktische informatie over het aanleggen van een goot, greppel, moeras of regenwatervijver vindt u in het Handboek voor de watervriendelijke tuin, van de Tuinbranche Nederland. Inclusief lijsten van ‘natte’ tuinplanten. En natuurlijk nog veel meer tips voor een watervriendelijke tuin.

Water zakt beter weg als de tegels niet strak tegen elkaar liggen

Zak niet in de blubber

Wateropvang in de tuin is prima, maar het zit knullig op een tuinbank die wegzakt in de blubber. Daarom verharden wij nuchtere Hollanders toch wel een stukje van de tuin. Dat is praktisch, maar doe het wel op een waterdoorlatende manier. Bijvoorbeeld met grind, schelpen of stenen die niet strak tegen elkaar aan liggen, maar in aparte patronen met ruimte ertussen. Dan kan water weglopen.

Groen dak op een woonboot in Amsterdam: wateropvang én leefgebied voor insecten en vogels

Platte daken = 60x De Hoge Veluwe

Heeft uw huis, schuur of bijkeuken een plat dak? Briljant! Maak er dan - als het kan - een groen dak van, want dat is ideaal voor wateropvang. Denkt u eens in: alle platte daken van Nederland hebben samen een oppervlakte van ruim 60 keer het nationaal park De Hoge Veluwe! Een enorm terrein voor wateropvang en tegelijkertijd leefgebied voor insecten en vogels! Wacht dus niet langer en maak met hulp van Vogelbescherming een groen dak

Mijnvogeltuin.nl 

Ten slotte: hoe meer planten, bomen, gras, en struiken er in de tuin staan, hoe beter het is. Voor alles eigenlijk: uw gezondheid, de vogels, de insecten, de luchtkwaliteit, maar dus ook om wateroverlast te voorkomen. Want, waar groen is zijn geen tegels, waardoor de bodem meer water verdraagt. En planten zuigen ook nog eens vocht op. Hier vindt u een lijst met vogelvriendelijke planten. Is de lijst te lang? Vul dan uw postcode in op Mijnvogeltuin.nl en krijg advies op maat!

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Shutterstock; Peter Liebe, Fotogalerij; Pixabay; Hanna Hirsch