Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 42 van 69 - 688 Resultaten

Gewoon eekhoorntjesbrood sl 2

Het Gewoon eekhoorntjesbrood behoort tot de bekendste steelpaddenstoelen van Nederland, net als de overbekende paddenstoel “rood met witte stippen”: de Vliegenzwam. De Nederlandse Mycologische Vereniging wil graag weten waar het..


Lees verder 15 januari 2015   10 jaar oud
Lilakorrelige plooiparasolzwam

Potplanten in een huiskamer kunnen gezelschap krijgen van paddenstoelen die je vrijwel nooit buiten in de Nederlandse natuur zult aantreffen. De namen van de in Nederland aangetroffen potpaddenstoelen staan keurig genoteerd in de..


Lees verder 8 januari 2015   10 jaar oud
Echte tonderzwam

Nu de winter zijn intrede heeft gedaan in grote delen van het land is het gedaan met veel soorten paddenstoelen. Wat overblijft werd de afgelopen dagen aan ons gezichtsveld onttrokken door een laagje sneeuw. Het meest in het oog..


Lees verder 31 december 2014   10 jaar oud
Granaatbloemwasplaat

Texel staat bekend om zijn vele wasplaten. Ook de ernstig bedreigde Granaatbloemwasplaat komt hier voor en is hier bekend van verschillende groeiplaatsen. Zo is er een bij insiders bekende berm waar de Granaatbloemwasplaat elk..


Lees verder 24 december 2014   10 jaar oud
Bittere wasplaat

Tijdens een excursie van de Wasplatenstudiegroep van de Amsterdamse Waterleidingduinen werden er op de aarden deklaag van een Fort behorende bij de Stelling van Amsterdam vele zeer zeldzame Bittere wasplaten ontdekt. Er werd..


Lees verder 17 december 2014   10 jaar oud

Tijdens een excursie naar de kustduinen ten zuiden van IJmuiden ontdekten leden van Paddenstoelenwerkgroep “De Noordkop” vele harpoenzwammen. Na determinatie bleek het te gaan om de zeer zeldzame en bedreigde Geelbruine..


Lees verder 10 december 2014   10 jaar oud

In het kader van het Drentse Atlasproject heeft de Paddenstoelen Werkgroep Drenthe (PWD) vanaf 1999 heel Drenthe tot in alle uithoeken onderzocht. Hierbij bleek het grote belang van sommige bossen met Fijnspar voor een reeks van..


Lees verder 3 december 2014   10 jaar oud

In het park rondom Recreatieplas Het Twiske vlakbij Oostzaan werd een bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens een wandeling van twee leden van de NMV werd een groep champignons aangetroffen. De puntgave exemplaren vielen op vanwege..


Lees verder 26 november 2014   10 jaar oud
Bronskleurig eekhoorntjesbrood komt alleen in lanen voor

Veel paddenstoelen zijn afhankelijk van laan- en wegbermen en kunnen nergens anders groeien. Ze vormen een toevluchtsoord voor soorten die vanaf de jaren zestig sterk achteruit zijn gegaan of zelfs zijn verdwenen. Boosdoener van..


Lees verder 20 november 2014   10 jaar oud
Moerasringboleet

Tijdens een excursie van Paddenstoelenwerkgroep Drenthe werd de zeer zeldzame Moerasringboleet gevonden. De werkgroep heeft de afgelopen jaren regelmatig naar de Moerasringboleet gezocht maar hem niet gevonden. Toch kwam de vondst..


Lees verder 19 november 2014   10 jaar oud

Archief