Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 40 van 68 - 674 Resultaten

Tijdens paddenstoelenexcursies in het (late) najaar of tijdens kwakkelwinters zoals dit jaar behoort het Plooivlieswaaiertje vrijwel steevast tot de soorten die worden gevonden. Als er één soort is waarvan zijn verspreiding..


Lees verder 25 februari 2015   9 jaar oud
Krulhaarkelkzwam

Kelkzwammen komen in het winterhalfjaar tevoorschijn. Als je in februari een wandeling maakt door een bos dan heb je tegenwoordig een gerede kans om kelkzwammen tegen te komen. Het is de Nederlandse kelkzwammen de laatste decennia..


Lees verder 18 februari 2015   9 jaar oud

De Peperbus is in Nederland een vrij zeldzame aardster omdat zijn voorkomen vrijwel beperkt is tot de kalkrijke duinen. In de duinen, vanaf de duinen ten zuiden van Den Haag tot IJmuiden, behoort de Peperbus al jaren tot de minst..


Lees verder 11 februari 2015   9 jaar oud
Kweekbakresultaat: Ooggelatinepropje, (Coloderma oculatum), plusminus 2,5 millimeter hoog

Weleens gehoord van Heksenboter of IJsvingertjes? Dit zijn vrij bekende slijmzwammen (myxomyceten) die door hun kleur en grootte opvallen. Er zijn echter vele slijmzwammen die veel kleiner zijn, zoals het Bleek dwerglantaarntje of..


Lees verder 4 februari 2015   9 jaar oud

In Nederland komen zo’n 8500 soorten paddenstoelen voor. Het is een groot aantal waarbij je je kunt afvragen wat al die soorten nu eigenlijk doen. Onderzoek wijst uit dat een grote diversiteit aan paddenstoelsoorten wellicht..


Lees verder 28 januari 2015   9 jaar oud

2014 was gemiddeld bekeken een vrij droog jaar. Hierdoor waren de omstandigheden over het algemeen niet gunstig voor paddenstoelen, al profiteerden sommige soorten juist van de droogte. Tijdens de vorstvrije winter verschenen..


Lees verder 21 januari 2015   9 jaar oud
Gewoon eekhoorntjesbrood sl 2

Het Gewoon eekhoorntjesbrood behoort tot de bekendste steelpaddenstoelen van Nederland, net als de overbekende paddenstoel “rood met witte stippen”: de Vliegenzwam. De Nederlandse Mycologische Vereniging wil graag weten waar het..


Lees verder 15 januari 2015   9 jaar oud
Lilakorrelige plooiparasolzwam

Potplanten in een huiskamer kunnen gezelschap krijgen van paddenstoelen die je vrijwel nooit buiten in de Nederlandse natuur zult aantreffen. De namen van de in Nederland aangetroffen potpaddenstoelen staan keurig genoteerd in de..


Lees verder 8 januari 2015   9 jaar oud
Echte tonderzwam

Nu de winter zijn intrede heeft gedaan in grote delen van het land is het gedaan met veel soorten paddenstoelen. Wat overblijft werd de afgelopen dagen aan ons gezichtsveld onttrokken door een laagje sneeuw. Het meest in het oog..


Lees verder 31 december 2014   9 jaar oud
Granaatbloemwasplaat

Texel staat bekend om zijn vele wasplaten. Ook de ernstig bedreigde Granaatbloemwasplaat komt hier voor en is hier bekend van verschillende groeiplaatsen. Zo is er een bij insiders bekende berm waar de Granaatbloemwasplaat elk..


Lees verder 24 december 2014   9 jaar oud

Archief