Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 40 van 75 - 746 Resultaten

Kleine zwanen in de Noordwaard

De afgelopen weken was de waterstand in de grote rivieren van ons land erg hoog. Langs de Waal, Rijn en IJssel stonden de uiterwaarden onder water. Voor veel watervogels ontstonden nieuwe voedselplekken, waar ze dan ook volop van..


Lees verder 4 januari 2013   11 jaar oud
Watervogels, zoals deze smienten, reageren massaal.

Niet iedereen houdt van vuurwerk. Dat blijkt uit het grote aantal meldingen van overlast op het meldpunt vuurwerkoverlast in de afgelopen week. Ook vogels houden niet van het menselijke lawaai rond de jaarwisseling. Ze gaan bij..


Lees verder 30 december 2012   11 jaar oud
middelste bonte specht - 3/3/2011

De middelste bonte specht timmert nog steeds flink aan de weg in ons land. In het oosten van Nederland profiteert deze soort nu al meer dan vijftien jaar van de uitbreiding en veroudering van loofbossen. In 2012 werden in Twente..


Lees verder 21 december 2012   11 jaar oud

De Waterrietzanger, een voormalige broedvogel, doet Nederland alleen nog op de trek aan. Geolocators onthullen hoe ze uit Wit-Rusland, Polen en de Oekraïne naar de warme streken van Senegal en Mali trekken...


Lees verder 14 december 2012   11 jaar oud
Kolganzen Anser albifrons
  21-12-2010, Albert de Jong
Bleskensgraaf - Polder Bleskensgraaf-noord

Gisteren viel een flink pak sneeuw in het hele land. Dat leidt geheid tot opvallende verplaatsingen van verschillende vogelsoorten. Onder andere enkele ganzensoorten kunnen heftig reageren op een dik sneeuwpakket...


Lees verder 8 december 2012   11 jaar oud
Zeekoet. Foto: René van Rossum

De afgelopen dagen worden er duizenden alken en zeekoeten geteld langs de Nederlandse kust. Ze zijn massaal gearriveerd in de Noordzee, op zoek naar voedselrijke wateren. Ieder najaar vliegt een deel van deze noordelijke..


Lees verder 30 november 2012   11 jaar oud
Veldleeuwerik

De melodieuze zanger van het akkerland zit in zwaar weer. Tellingen vanaf begin jaren zeventig laten zien dat de veldleeuwerik met 96 procent is afgenomen. In de steeds intensiever beheerde graslanden vindt de veldleeuwerik steeds..


Lees verder 23 november 2012   12 jaar oud

Sovon en Vogelbescherming slaan jaarlijks de handen ineen om meer informatie over een bepaalde vogelsoort te verzamelen. Het jaar 2013 zal het ‘ Jaar van de patrijs’ worden...


Lees verder 16 november 2012   12 jaar oud
Pestvogel, 30 nov 2010, Dordrecht. Foto: Albert de Jong

Sinds enkele weken zwerven er aardig wat pestvogels door Nederland. Als er in hun broedgebieden in Scandinavië en West-Rusland niet genoeg bessen zijn, vliegen deze vogels in het najaar onze kant op. Vroeger werd de pestvogel..


Lees verder 9 november 2012   12 jaar oud
koolmees

De laatste weken is ons land overspoeld door koolmezen. Vogelaars telden in de maand oktober bijna 80.000 koolmezen en gaven deze door via de website Trektellen.nl. Het gaat om een van de grootste koolmezeninvasies ooit. Oorzaak:..


Lees verder 5 november 2012   12 jaar oud

Archief