Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 40 van 77 - 762 Resultaten

Vuurgoudhaan (foto: Harvey van Diek)

In deze tijd laat ook het Vuurgoudhaantje weer van zich horen. Met zijn levendige kopje zeker een van onze mooiste broedvogels! De zang, een hoog en ijl liedje, in feite een aanzwellend ‘ si-si-si-si’, valt in het drukke..


Lees verder 26 april 2013   11 jaar oud
Camerapaal op de Wadden

Vanuit je luie stoel meehelpen aan onderzoek op de Wadden. Dat kan met camerabeelden van het project Mosselwad. In dit project staan verschillende vragen centraal. Welke factoren spelen een rol bij het herstel van de mosselbanken?..


Lees verder 19 april 2013   12 jaar oud
Vinken op trek

In de afgelopen dagen trokken verschillende vogelsoorten in opvallend grote aantallen door Nederland. Overwinterende kokmeeuwen en kolganzen kozen de afgelopen dagen uit om naar het noorden te trekken. Op dinsdag trokken er meer..


Lees verder 12 april 2013   12 jaar oud

Ondanks ongunstige weersomstandigheden arriveren bruine kiekendieven volgens het gebruikelijke patroon. Dat suggereert dat veel vogels in een goede conditie vertrokken zijn uit de overwinteringsgebieden in de Sahel...


Lees verder 5 april 2013   12 jaar oud
Kolgans - Anser albifrons (adult)
2012-11-20 Brandwijk - Polder Gijbeland © Albert de Jong

Het wordt vermoedelijk een laat ganzenseizoen. Overal in Nederland, zelfs in Limburg, zijn nog grote concentraties ganzen te vinden. Het gaat vooral om brandganzen en kolganzen, die het moeten doen met weilanden die in slechte..


Lees verder 29 maart 2013   12 jaar oud

Een nat najaar in de Sahel is gunstig voor sommige Nederlandse broedvogels. Soorten die in deze streek direct ten zuiden van de Sahara overwinteren, profiteren daarvan. In 2011 lieten onder meer de gele kwikstaart, gekraagde..


Lees verder 22 maart 2013   12 jaar oud
Parus major. Koolmees

Plotseling zijn er weer veel koolmezen waarvan de nodige bovendien een afwijkende ‘tswie-wie-wie’-roep hebben. En dat is best bijzonder, want het gaat om terugtrek van vogels met een ver oostelijke herkomst. In sommige najaren..


Lees verder 15 maart 2013   12 jaar oud
Kraanvogels profiteerden van de combinatie van warm, rustig weer en de gunstige wind.

Maandag en dinsdag werd Nederland overspoeld door kraanvogels. Door het plotselinge mooie weer en de zuidoostelijke wind trok een brede stroom kraanvogels over vooral Oost-Nederland. Ze vertrokken vorige week vanuit Spanje en..


Lees verder 8 maart 2013   12 jaar oud

ovon telt slaapplaatsen van 19 vogelsoorten van Natura 2000-gebieden (onder andere ganzen en zwanen, Grote zilverreigers, Aalscholvers, Wulpen, Grutto’s, Kemphanen en Scholeksters) en daarnaast soorten als Halsbandparkiet, Blauwe..


Lees verder 1 maart 2013   12 jaar oud
IJslandse Grutto's tanken bij in Nederland

De eerste grutto’s zijn de afgelopen twee weken voor een pitstop in plas-drasgebieden Nederland binnengedruppeld. Vroege grutto’s zijn veelal op weg naar IJsland. De roestrode wat kleinere variant van onze Hollandse grutto..


Lees verder 22 februari 2013   12 jaar oud

Archief