Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 4 van 195 - 1942 Resultaten

Sinusbeheer is een speciale vorm van gefaseerd maaibeheer in graslanden. Het leidt tot betere omstandigheden voor en een toename van insecten, zonder verruiging van de vegetatie. Dat blijkt uit de resultaten van zes jaar..

Meer dan 1900 Europese wetenschappers en meer dan 30 wetenschappelijke organisaties uiten grote zorgen over de toekomst van de Green Deal. Deze zijn aangewakkerd door recente beslissingen over belangrijke milieuregelgeving die..

De grote vos is een van de weinige vlinders die de laatste jaren in aantal en verspreiding door het land toeneemt. Nu zitten ze weggekropen in holle bomen en in houtstapels, maar in februari verschijnen de eerste alweer. Het is de..

Veel mensen herinneren zich nog de plotselinge vlinderpiek begin september. Opeens zag je heel veel vlinders. Dat ging vooral over dagpauwoog, maar ook bont zandoogje was toen in grote aantallen aanwezig. Tot begin december werd..

Veel micronachtvlinders leven als rups in de bladeren van hun waardplant. De rupsen eten de binnenkant van het blad op, en vanaf de buitenkant zie je de gangen (ook wel mijnen genoemd). Iedere soort heeft haar ‘eigen’ mijnen en..
Bijna zeventig uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Wie het archief van de podcast ‘Toekomst voor Natuur’ heeft ontdekt, kan heel wat uren luisterplezier tegemoetzien. De podcast is..

Het is bijna december en de vlinder- en libellentijd is echt wel afgelopen, maar toch worden er nog dagelijks doorgegeven op de invoerportalen. Het zijn er niet veel meer, maar er is nog wel degelijk van alles te ontdekken...

Van de gehakkelde aurelia zijn twee vormen bekend: de zomervorm ‘forma hutchinsoni’ en de vorm die in de nazomer tevoorschijn komt en nu overwintert in takkenbossen en groenblijvende struiken. Ze verschillen zichtbaar van elkaar..

Het is winter en dan zijn er geen vlinders. Dat zou je denken, want we associëren vlinders vooral met zomer, zon en warmte. Maar nachtvlinders hebben minder met de zon en er zijn er zelfs die pas verschijnen als het echt kouder..

De winter is een tijd dat de meeste insecten en ook de meeste vlinders niet actief kunnen zijn. De lage temperaturen en het gebrek aan voedsel maken dat ze in winterrust gaan. Hoe ze dat doen, is per soort verschillend. Er zijn..