Podcast Toekomst voor Natuur - primair

Toekomst voor Natuur al ruim honderdduizend keer beluisterd

De Vlinderstichting
5-DEC-2024 - Bijna zeventig uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Wie het archief van de podcast ‘Toekomst voor Natuur’ heeft ontdekt, kan heel wat uren luisterplezier tegemoetzien. De podcast is inmiddels niet meer weg te denken voor veel natuurliefhebbers. En dat blijft niet zonder gevolgen.

De podcastmaker Anthonie StipPodcastmaker Anthonie Stip van De Vlinderstichting sprak inmiddels met tientallen mensen uit Nederland en Vlaanderen. Stip: "De thema’s en gasten kies ik zelf. Soms bespreken we een actueel onderwerp, zoals afgelopen april over zweefvliegen toen de eerste Rode Lijst zweefvliegen voor Nederland op het punt van verschijnen stond. Of over het belang van Europa voor natuurbescherming met professor Arie Trouwborst, vlak voor de Europese verkiezingen in juni". Toch zijn alle afleveringen ook tijdloos, daar besteedt Anthonie veel aandacht aan. "Ik vind het belangrijk om een onderwerp goed uit te diepen en van meerdere kanten te bekijken. Dus als we het over landbouw hebben, breng ik ook ter sprake wat boeren mij vertellen. Of toen ik laatst een aflevering maakte over insecten in het natuurbeheer, zocht ik oude publicaties op waaruit bleek hoe er in het verleden over insecten gedacht werd". De genuanceerde aanpak oogst veel waardering bij luisteraars. "Als ik ergens een lezing geef, ontmoet ik regelmatig luisteraars die mij dat vertellen". Maar de genuanceerde aanpak kan ook een nadeel zijn, merkt Stip.

Toekomst voor Natuur gaat over alle natuur, over Natura 2000, maar ook over wegbermen en maaibeheer"Veel van de media drijven op relletjes en negatieve berichten. Ik probeer juist te laten zien dat veel onderwerpen helemaal niet zo gepolariseerd zijn. Om met zulke verhalen de aandacht van mensen te trekken, moet je hard je best doen". Toch lukt dat wel degelijk. Inmiddels luisteren duizenden mensen naar Toekomst voor Natuur. De podcast is opgenomen in het nationale media-archief bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ook nieuwe afleveringen komen daarin terecht. Stip: "Dat overkomt lang niet elke podcast. Ik zie het als waardering, we maken iets dat nationaal erfgoed wordt". Bovendien biedt de podcast een keur aan inspiratie voor verbetering van het natuurbeleid en natuurbeheer. Stip hoopt dat die handschoen opgepakt wordt: "Ik weet dat er tal van beleidsmakers en beheerders naar de podcast luisteren. Zij kunnen het verschil maken. Er valt veel te verbeteren aan onze omgang en relatie met natuur".

Wat drijft Anthonie om hiermee door te gaan? "De enorme veerkracht van natuur. Die blijft mij verbazen en inspireren, en dat deel ik graag met anderen. Want ja, het gaat slecht met een deel van onze natuur. Maar er gebeuren ook veel mooie dingen, en we kunnen het tij nog keren. Daarvoor is actie nodig. Ik hoop dat Toekomst voor Natuur daartoe aanzet!"

Meer informatie

Tekst: Amber van Amsterdam en Marjelle Molenaar, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling en Marjelle Molenaar