Italië - primair

Wetenschappers luiden de noodklok over de Green Deal

De Vlinderstichting
16-DEC-2024 - Meer dan 1900 Europese wetenschappers en meer dan 30 wetenschappelijke organisaties uiten grote zorgen over de toekomst van de Green Deal. Deze zijn aangewakkerd door recente beslissingen over belangrijke milieuregelgeving die zijn uitgesteld, verzwakt of helemaal zijn ingetrokken. De noodzaak van snelle en adequate maatregelen is groter dan ooit.

Enkele van die recente beslissingen zijn de intrekking van de verordening inzake duurzaam gebruik van pesticiden (SUR), wijzigingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) waardoor milieubeschermingsmaatregelen zijn ingetrokken en de vertraagde Europese verordening inzake ontbossing (EUDR). Deze acties maken het moeilijker voor de EU om haar verplichtingen na te komen op het gebied van koolstofneutraliteit, behoud van biodiversiteit en vermindering van vervuiling, met risico’s voor de volksgezondheid, het welzijn en de voedselzekerheid.

Riglos, SpanjePesticidenverordening

De afwijzing van de SUR gaat in tegen sterk wetenschappelijk bewijs en publieke steun voor EU-brede reductiedoelstellingen voor pesticiden. Deze beslissing brengt inspanningen om de middelen aan te pakken die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en ecosystemen in gevaar.

Ontbossing en verlies aan biodiversiteit

De implementatie van de EUDR is vertraagd, waardoor het vermogen van de verordening om ontbossing in verband met Europese toeleveringsketens aan te pakken, wordt ondermijnd. Deze vertraging vormt een bedreiging voor de biodiversiteit en straft bedrijven die juist wel hebben geïnvesteerd in naleving.

Landbouwbeleid

De recente hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid hebben milieunormen verzwakt, waarbij prioriteit is gegeven aan productiviteit op korte termijn boven duurzaamheid op lange termijn. Dit verergert mogelijk de bodemdegradatie, het verlies aan biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen.

Bükk gebergte, Hongarije

Verschuiving in prioriteiten

De wetenschappers uitten hun grote bezorgdheid over een verschuiving in de beleidsprioriteiten van de EU naar concurrentievermogen en economische groei ten koste van duurzaamheid. In de open brief komen de wetenschappers met  een oproep tot actie.

Ze dringen aan op de volgende korte-termijn-acties:

  1. Recente wijzigingen intrekken

    Heroverweeg recente beslissingen, zoals over het GLB, de vertraagde implementatie van de EUDR en de beschermingsstatus van de wolven. Verzet u tegen verdere pogingen om bestaande milieuregelgeving af te zwakken of te verzwakken
  2. Werk aan de volledige implementatie van bestaande wetgeving en regelgeving

    Met een toewijding aan op bewijs gebaseerde besluitvorming en raadpleging van belanghebbenden.
  3. Stel een ambitieuze milieuagenda op

    Ontwikkel een strategie na de verkiezingen die is afgestemd op planetaire grenzen en de wereldwijde toezeggingen van de EU aan klimaat- en biodiversiteitsdoelen, met name voor de hervorming van het GLB.
  4. Herstel van de SUR

    Herinvoering van de verordening inzake duurzaam gebruik van pesticiden om op wetenschap gebaseerde doelstellingen voor pesticidereductie te handhaven.
  5. Samenwerking tussen wetenschap en beleid

    Versterk de interactie tussen wetenschap en beleid en gebruik die juist om tijdige, geïnformeerde beslissingen en op bewijs gebaseerd bestuur te garanderen.

Meer informatie

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting, gebaseerd op persbericht