Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 37 van 68 - 674 Resultaten

Populieren zijn belangrijker voor russula’s dan voorheen werd aangenomen. Russula’s behoren tot onze mooiste paddenstoelen. De mycoloog Ruben De Lange verrichtte in Vlaanderen (België) onderzoek naar russula’s die bij populieren..


Lees verder 23 september 2015   9 jaar oud

Er hebben zich de laatste jaren belangrijke wijzigingen voorgedaan bij de Nederlandse fluweelboleten. Dit is vooral te danken aan een nauwere soortopvatting waarbij een fluweelboleet werd uitgesplitst in drie verschillende..


Lees verder 16 september 2015   9 jaar oud

Tijdens de stortbuien van de afgelopen tijd kwamen paddenstoelensoorten tevoorschijn die houden van een overdosis hemelwater. Teveel hemelwater is voor het verschijnen van veel paddenstoelensoorten ook weer niet bevorderlijk, maar..


Lees verder 9 september 2015   9 jaar oud

Afgelopen week kwamen er eindelijk weer Zwartwitte russula’s tevoorschijn op een paar vanouds bekende groeiplaatsen. Soms lijkt het alsof de Zwartwitte russula een groeiplaats heeft verlaten om na jaren toch weer onverwacht op..


Lees verder 2 september 2015   9 jaar oud
Valse melkboleet met roze voet en ingegroeide vezels in de hoedhuid

Nergens in Nederland worden zoveel Valse melkboleten gevonden als in de Staatsbossen van Schoorl. De eerste exemplaren van het jaar zijn hier weer gesignaleerd. Deze zeldzame boleet is in de duinen van Schoorl een gewone..


Lees verder 26 augustus 2015   9 jaar oud
Bittere boleten

Momenteel komen er veel Bittere boleten tevoorschijn. Vooral in een vroeg stadium van hun ontwikkeling lijken Bittere boleten wat op het eetbare eekhoorntjesbrood. Hierdoor worden ze wel eens onbedoeld meegenomen voor consumptie...


Lees verder 19 augustus 2015   9 jaar oud

De Weidechampignon staat tegenwoordig als kwetsbaar op de Rode Lijst omdat de meeste weilanden ongeschikt zijn geraakt als groeiplaats. Na de korte maar hevige plensbuien van de laatste weken kwamen massa’s Weidechampignons..


Lees verder 13 augustus 2015   9 jaar oud

In een rommelhoek van een recreatiegebied ten noorden van Alkmaar werden op oude houten schotten en latten een aantal exemplaren van de kwetsbare Sparrenplaatjeshoutzwam gevonden. De Sparrenplaatjeshoutzwam valt op omdat de meeste..


Lees verder 5 augustus 2015   9 jaar oud

Het Gewoon eekhoorntjesbrood is uitgeroepen tot paddenstoel van het jaar 2015. Met name in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden in vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Vooral na een zomerse..


Lees verder 29 juli 2015   9 jaar oud
Dikrandtonderzwam op Beuk

De algemeen voorkomende meerjarige Dikrandtonderzwam staat bekend als een beruchte parasiet die witrot veroorzaakt in het hout van loofbomen. Hij is dodelijk voor de boom waarop hij wordt gevonden. De Dikrandtonderzwam neemt nog..


Lees verder 22 juli 2015   9 jaar oud

Archief