Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 35 van 43 - 423 Resultaten

Binnenkort verschijnt een revisie van de galmuggen van de Benelux, met maar liefst 11 nieuwe soorten voor Nederland en 87 voor België. Galmuggen behoren tot de belangrijkste galvormers op bladeren van planten. De pas in 2008 in..

De exotische snuitkever Phyllobius pilicornis blijkt zich uitgebreid in Nederland gevestigd te hebben. Inmiddels komt hij op verschillende plekken in West-Nederland voor. Anders dan andere exotische snuitkevers, houdt deze soort..

In Venlo zijn kale rode bosmieren bedreigd door de aanleg van wegen en een industrieterrein en recentelijk ook door de aanleg van de Floriade. Hier is een unieke oplossing verzonnen: er zijn speciale mierentunnels aangelegd...

De zandhommel kwam vroeger in heel Nederland voor, maar nu alleen nog in de Zuid-Hollandse Delta. Onlangs werd vastgesteld dat deze bedreigde hommel heeft geprofiteerd van natuurontwikkeling door Natuurmonumenten op het eiland..

Begin 2014 werd bekend dat de iepenzigzagbladwesp in ons land voorkwam. Het gaat om een soort die oorspronkelijk uit het oosten van Azië afkomstig is en pas sinds kort in Europa leeft. Omdat deze bladwesp mogelijk schade kan..

Spinnen gebruiken hun zijden draden niet alleen om webben te maken, maar ook om zich te verspreiden. Met een lange draad zweven ze naar nieuw leefgebied: ‘balloonen’ heet dit met een mooie naam. In het Fochtelooërveen werd een wel..

Zoals elke winter zijn er bij EIS Kenniscentrum Insecten weer diverse vragen binnengekomen van mensen die zich zorgen maken over kevers die ze in huis gevonden hebben. Regelmatig gaat het om boktorren waarvan de larven in..

Het gallenseizoen weer voorbij? Nee! Sommige plantengallen zijn juist goed in de winter te vinden. Als er geen blad meer aan de bomen zit zijn de takken en knoppen veel beter zichtbaar. De fraaie versiersels zijn dan goed te..
Het is winter, de voorraadkast is goed gevuld om de donkere koude dagen comfortabel door te komen. Ook ongenode gasten profiteren hier van: als het voedsel wat langere tijd staat en bereikbaar is, is de kans groot dat het..

De spin van het jaar 2015 is de struikspin of spookspin. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze spin dit jaar extra gestimuleerd. De struikspin is de enige soort uit het geslacht Anyphaena in ons land. In de streken rond de..