Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 34 van 46 - 460 Resultaten

Groenewierslak Jan. 2013

Tot vorig weekend werden op diverse plaatsen in het zuidelijke Grevelingenmeer nog duizenden Groene wierslakken door sportduikers aangetroffen. Met de uitzonderlijk warme start van de winter werden er ook groenwieren, zoals..


Lees verder 20 januari 2013   11 jaar oud
Botervis in Grevelingenmeer

Afgelopen weekend hebben Belgische sportduikers en onderwaterfilmers unieke videobeelden gemaakt van de geboorte van Botervisjes. In deze beelden is een gedeelde broedzorg van het mannetje en het vrouwtje te zien. Ondanks het..


Lees verder 15 januari 2013   11 jaar oud
Tweede waarneming van de Hemelsblauwe knotsslak, Oosterschelde (2012)

Op de valreep van wat een veelbewogen jaar voor zeenaaktslakkenspotters is geworden, werden half december twee vooralsnog uiterst zeldzame soorten opnieuw waargenomen. Een inventarisatie van een dammetje in het zuidwesten van de..


Lees verder 6 januari 2013   11 jaar oud
Einest van een Gewone zeedonderpad (links), Grevelingenmeer, december 2012 De herkomst van het rechter legsel is niet geheel duidelijk

De Paasdagen staan er om bekend maar rond de Kerstdagen is het ook goed eieren zoeken. Daarvoor moet je dan wel onder de golven van onze kustwateren gaan kijken. Op dit moment zijn al talloze zeedonderpadden begonnen aan hun..


Lees verder 23 december 2012   11 jaar oud
Gekraagde vlokslak, oosterschelde, 2012

De Nederlandse Faunalijst is weer een Zeenaaktslakkensoort rijker. Jurriën van Deijk van de KNNV Strandwerkgroep Waterweg-Noord heeft recent in het intergetijde gebied van de Oosterschelde een Gekraagde vlokslak gevonden. Zoals in..


Lees verder 9 december 2012   11 jaar oud
Ruthesparr's grondel, 2005, Oosterschelde

Aan het voorkomen, verdwijnen of gedrag van heel veel zeedieren kunnen we momenteel waarnemen dat de winter in aantocht is. De Ruthensparr’s grondel, een klein visje dat veel in de Oosterschelde voor komt, is daar een mooi..


Lees verder 25 november 2012   11 jaar oud
Oprolkreeft in Oosterschelde

Sinds 1998 zijn Oprolkreeftjes bezig met een indrukwekkende opmars in de Oosterschelde. Toen kon je nog wel eens één exemplaar per flink aantal duiken aantreffen. Geleidelijk aan werden ze steeds algemener en kon je ze bijna..


Lees verder 11 november 2012   12 jaar oud
Bispira volutacornis waaierkokerworm

Recent werd op het wrak van een onbekende kustvaarder in het zuidelijke deel van de Nederlandse Noordzee een nieuwe waaierkokerworm gevonden. Het gaat om Bispira volutacornis, een soort die tot nu toe bekend was van de Franse..


Lees verder 5 november 2012   12 jaar oud
Harlekijnslak met melanisme, Oosterschelde, 2012

Steeds vaker worden in de Oosterschelde Harlekijnslakken aangetroffen met zwarte pigmentvlekken. De basis kleur van deze opvallend fraaie zeenaaktslak is wit met gele pigmentvlekken. Vooral dit jaar zijn een toenemend aantal..


Lees verder 29 oktober 2012   12 jaar oud
Halfvolwassen Sepia's planten zich in de Oosterschelde ook in het najaar voort

April tot juni is traditioneel het seizoen dat zeekatten in grote aantallen naar onze kust trekken om zich hier voort te planten. Op dit moment beginnen de jonge zeekatten die deze zomer geboren zijn naar de Noordzee te trekken...


Lees verder 30 september 2012   12 jaar oud

Archief