Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 30 van 68 - 674 Resultaten

Grijze vorkplaat (Cantharellula umbonata)

De vondst van de Grijze vorkplaat op twee nieuwe locaties in de omgeving van Kootwijk betekent een mooie start van het paddenstoelenjaar. De Grijze vorkplaat is één van de meest bedreigde paddenstoelen van Nederland. Sinds 1983 is..


Lees verder 4 januari 2017   7 jaar oud
Biefstukzwam

De Biefstukzwam, in Engeland "Beefsteak" of "Oxtongue" genoemd, is een paddenstoel op hout die met geen enkele andere Nederlandse paddenstoel is te verwisselen. De vlezige, tongvormige paddenstoel lijkt door zijn bloedrode kleur..


Lees verder 28 december 2016   7 jaar oud
Oranjeroze verkleuring van onbeschutte Pruikzwam

2016 was het jaar van de Pruikzwam. De keuze om de Pruikzwam uit te roepen tot Paddenstoel van het jaar 2016 is een gelukkige keuze geweest want het was te droog voor veel andere paddenstoelensoorten. Paddenstoelen op hout, zoals..


Lees verder 21 december 2016   7 jaar oud
Fijnsparbos met opslag

Uit een driejarig onderzoek naar alle Drentse fijnsparbossen blijkt dat een aantal ervan zeer rijk is aan zeldzame en bedreigde paddenstoelen. De meest waardevolle krijgen van Staatsbosbeheer een apart beheer, terwijl de top drie..


Lees verder 14 december 2016   7 jaar oud

2016 is een slecht paddenstoelenjaar geworden. Het voorjaar en de eerste helft van de zomer waren al niet denderend maar de nazomer en een groot deel van de herfst zijn ronduit slecht. In oktober, normaal gesproken de herfstmaand..


Lees verder 7 december 2016   7 jaar oud
Purperbruine aardtong

Onlangs bezochten enkele leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging Vlieland om te zien of een aantal in de afgelopen jaren gevonden zeldzame paddenstoelensoorten daar nog steeds voorkomen. Het ging daarbij vooral om de..


Lees verder 30 november 2016   7 jaar oud

Voorzichtige schattingen beweren dat het moet gaan om minstens 2000 exemplaren. Het is bekend dat bepaalde franjehoeden in grote groepen kunnen optreden. De maker van deze foto's zal wel even achter zijn oren hebben gekrabd. Een..


Lees verder 23 november 2016   8 jaar oud
Massa's Stinkparasolletjes

Begraafplaatsen staan bekend om het voorkomen van bijzondere paddenstoelen. Toch is er relatief weinig over de paddenstoelen van begraafplaatsen bekend. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk de functie als begraafplaats. Iedereen..


Lees verder 16 november 2016   8 jaar oud
Buitenste heksenkring van Populierenvaalhoeden met aan de binnenkant een heksenkring van Bleke wilgengordijnzwammen

Nederland is aardig opgefrist door de kou en al die regen van de afgelopen weken. Ideaal weer voor het onverwachte verschijnen van heksenkringen. Heksenkringen zijn vooral goed zichtbaar op de keurig gemaaide grasvelden in de..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Massale fructificatie van Koeienboleten

De maand oktober viel tegen wat de paddenstoelen betreft. Vooral op de hogere zandgronden van Nederland was weinig te zien. Na de plensbuien van vorige week is daar gelukkig verandering in gekomen. Het lijkt er zelfs op dat de..


Lees verder 2 november 2016   8 jaar oud

Archief