Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 28 van 75 - 745 Resultaten

Alcedo atthis. IJsvogel

In 2014 maakte de kleine ijsvogel een reuzensprong voorwaarts. Van naar schatting rond 370 paren in 2013 schoten de aantallen omhoog. De eerste schatting voor 2014 op basis van broedvogeltellingen voor Sovon komt uit op grofweg..


Lees verder 10 april 2015   9 jaar oud

Hoe gaat het met de kievit in Friesland? En wat is het broedsucces van de Nederlandse buizerds? Informatie die sinds deze week te vinden is op de website van sovon.nl. Op het websitedeel vogelinfo presenteert Sovon nu ook gegevens..


Lees verder 6 april 2015   9 jaar oud
Grote gele kwikstaart

Tussen broed- en winterseizoen vinden binnen Nederland tal van verschuivingen plaats. Deze trek vindt nogal eens plaats van het binnenland naar de kust en terug. Dat valt af te leiden uit de voorlopige verspreidingskaarten van de..


Lees verder 27 maart 2015   9 jaar oud
Gevangen kleine karekiet met ring.

Van verschillende trekvogels, waaronder de purperreiger en rietzanger, was het al bekend: als er in het najaar genoeg neerslag valt in hun overwinteringsgebied in West-Afrika, dan neemt de kans toe dat ze de winter overleven. Uit..


Lees verder 20 maart 2015   9 jaar oud

In februari is er een recordaantal grote zilverreigers geteld. Tijdens de landelijke telling van Sovon noteerden vrijwilligers bijna 6400 exemplaren. In oktober 2014 werd vrijwel exact hetzelfde aantal geturfd. Vorige winter waren..


Lees verder 17 maart 2015   9 jaar oud
Bijeneter, Merops apiaster. Foto: William Kreijkes, GFD-licentie

Een atlas maken van alle Nederlandse broedvogels is ook in ons dichtbevolkte en kleine landje een forse klus. Een broedvogelatlas maken van heel Europa moet wel onbegonnen werk zijn. Of toch niet? Als vogelaars hun..


Lees verder 13 maart 2015   9 jaar oud

Het beeld van groepen Nonnetjes hoort voor ons gevoel vooral bij vrieskou. Naarmate de winters gemiddeld genomen zachter worden in Europa, blijven Nonnetjes in toenemende mate in het noorden hangen. Dat blijkt uit een analyse van..


Lees verder 7 maart 2015   9 jaar oud
Sturnus vulgaris. Spreeuw

Het zachte einde van de winter zorgt er waarschijnlijk voor dat spreeuwen ook dit voorjaar weer vroeg beginnen met broeden. Na het relatief warme weer aan het begin van 2014 legden spreeuwen hun eieren gemiddeld 4 dagen eerder dan..


Lees verder 27 februari 2015   9 jaar oud
Bubo bubo. Oehoe

Begin deze week doken er verschillende oehoes op in de stad. In Utrecht, Rotterdam, Poortugaal en Purmerend stonden vogelaars en soms ook buurtbewoners oog in oog met deze grootste uil van Europa. Als wilde vogel gaat het deze..


Lees verder 20 februari 2015   9 jaar oud

Het is fris maar rustig weer met soms een zonnetje. Dan beginnen de nodige standvogels aan het broedseizoen te denken. Turkse tortels met takjes in de snavel, miauwende buizerds boven het bos, volop mezenzang en af en toe een..


Lees verder 13 februari 2015   9 jaar oud

Archief