Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 25 van 68 - 674 Resultaten

Dennenslijmkoppen reageren op de eerste nachtvorst. Blijkbaar kan het mycelium een extra prikkel goed gebruiken om paddenstoelen te vormen. Vorige week had ons land flink te lijden onder de winterse buien. Nu de sneeuw gesmolten..


Lees verder 20 december 2017   6 jaar oud

Dat het heeft gesneeuwd, gehageld en gevroren betekent niet dat mycologen op hun lauweren kunnen gaan rusten. Juist in de winter schreeuwen allerhande schorszwammetjes, raspzwammetjes, franjevliesjes en nog veel meer soorten om..


Lees verder 13 december 2017   6 jaar oud

De Biefstukzwam werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Paddenstoel van het jaar 2017. We wilden meer te weten komen over de verspreiding van deze paddenstoel, in hoeverre hij een voorkeur heeft voor dode delen aan de voet van levende..


Lees verder 6 december 2017   6 jaar oud

Nederland is een paddenstoelensoort rijker: de Zuidelijke lantaarnzwam uit het Middellandse Zeegebied. Deze herfst werd hij voor het eerst aangetroffen op een olijfboom in een tuin. De boom was mogelijk al met de zwam besmet toen..


Lees verder 29 november 2017   6 jaar oud

Texel heeft een reputatie wat betreft het voorkomen van bijzondere graslandpaddenstoelen. Er is nog relatief veel grasland dat voor deze paddenstoelen geschikt is. Ondanks regen en wind was afgelopen weekend perfect om wasplaten..


Lees verder 22 november 2017   7 jaar oud

In een Arnhems park verschenen deze herfst meer dan honderd Gekraagde aardsterren. Deze paddenstoel komt overal in Nederland voor, maar zo'n groot aantal is wel bijzonder. De meeste paddenstoelenkenners herkennen deze aardsterren..


Lees verder 15 november 2017   7 jaar oud

Vorige week werd er in de Staatsbossen van Schoorl een plek ontdekt met een flink aantal zeer zeldzame Geelroze vezeltruffels. Ze lagen als gerooide aardappelen op het kale zand, gewoon voor het oprapen. De vindplaats is een kaal,..


Lees verder 8 november 2017   7 jaar oud

In Twente zijn twee nieuwe groeiplaatsen van de zeer zeldzame Bisschopsmuts ontdekt. De groeiplaatsen bevinden zich aan de rand van het bekende natuurgebied de Lonnekerberg. Het zijn de eerste waarnemingen in Nederland van deze..


Lees verder 31 oktober 2017   7 jaar oud
Witbruine ridderzwammen

De Witbruine ridderzwam heeft een sterke voorkeur voor zure, voedselarme, stikstofarme zandbodems met een dunne strooisellaag. Korstmosdennenbos vormt zijn optimale habitat, maar waar vind je dat tegenwoordig nog in Nederland?..


Lees verder 25 oktober 2017   7 jaar oud

Er zijn weinig paddenstoelen die zo tot de verbeelding spreken als de Kammetjesstekelzwam. Op afstand lijken het ronde bollen, maar van dichtbij zie je dat ze geheel uit hangende en in rijen geplaatste stekeltjes bestaan die..


Lees verder 17 oktober 2017   7 jaar oud

Archief