Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 23 van 68 - 674 Resultaten

Dikke kelderzwam

Kelderzwammen zijn berucht op bewerkt hout in gebouwen, hoewel ze het meest in de vrije natuur worden gevonden. In vochtige ruimtes, zoals kruipruimtes onder huizen, kelders en dergelijke kunnen kelderzwammen flink huishouden...


Lees verder 6 maart 2019   5 jaar oud

Sinds medio december zijn op stammen van levende eiken in een parkje in de wijk de Essen (Oldenzaal) grote aantallen Blauwgrijze en Lilabruine schorsmycena's aangetroffen. De Blauwgrijze schorsmycena staat als vrij algemeen..


Lees verder 16 februari 2019   5 jaar oud

Al jaren achtereen worden op landgoed Elswout diverse soorten koraalzwammen aangetroffen. Op 18 september 2018 trof Wendy van der Heeden hier een fraaie, geelgekleurde koraalzwam aan. Door een goede samenwerking van enkele..


Lees verder 3 februari 2019   5 jaar oud
Roze raspzwam

Ook in de winter kun je volop paddenstoelen vinden. Tijdens een excursie in het Overbetuwse Hollanderbroek werden maar liefst 91 soorten gevonden. Door de warme, droge zomer van vorig jaar, kwamen veel paddenstoelensoorten..


Lees verder 25 januari 2019   5 jaar oud

Tien jaar geleden werden in het Arboretum Poortbuiten in de Lutte (OV) kleine witte oorvormige paddenstoeltjes gevonden op enkele soorten Topkapselmos. Het bleek te gaan om het zelden gemelde Kringmosoortje. Nu, januari 2019,..


Lees verder 23 januari 2019   5 jaar oud
Aardsterachtige aardappelbovist

Bij Huis ter Heide (UT) is een Aardsterachtige aardappelbovist aangetroffen. Deze buikzwam is zeer zeldzaam in Nederland, en van maar twee atlasblokken bekend. Vorig jaar was er al een melding van een merkwaardige paddenstoel bij..


Lees verder 16 januari 2019   5 jaar oud
Tuber melanosporum. Zwarte truffel

De zwarte truffel, een zeer kostbare delicatesse uit Zuid-Europa, is slecht bestand tegen de zeer warme en droge zomers. Met de verwachte stijging van de temperatuur en grotere droogte deze eeuw is de voorspelling dat de..


Lees verder 12 december 2018   5 jaar oud
Grote berkenrussula met vraatplek eekhoorn

Recent werd de Grote berkenrussula aangetroffen in de bossen bij Vaals (Limburg). Het was sinds 1968 pas de tweede maal dat deze zeer zeldzame soort werd aangetroffen in Nederland. De soort is zeer gevoelig voor vermesting,..


Lees verder 24 oktober 2018   6 jaar oud
Vlamhoed Gymnopilus dipelis

In Kasteelpark Staverden vond Tjerk Busstra op 1 september 2018 een grote groep opvallende paddenstoelen op enkele grote houtsnipperhopen. Deze werden gedetermineerd als Gymnopilus dilepis, een nieuwe soort voor Nederland...


Lees verder 3 oktober 2018   6 jaar oud
Bleke boleet

In ons land is onlangs een nieuw standaardwerk verschenen: het zevende deel van de Flora Agaricina Neerlandica dat handelt over twee groepen (ordes) van paddenstoelengeslachten, de melkzwammen en de boleten. Vooral de indeling van..


Lees verder 9 september 2018   6 jaar oud

Archief