Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Pagina 20 van 21 - 203 Resultaten

Terpenen. Een goed gesprek tussen bacterie en schimmel

Als je klein bent, zeg je het met geuren. Voor het eerst blijken heel verschillende levensvormen als bacteriën en schimmels een echt gesprek te voeren via terpenen: een soort geurstoffen. Dat bewees een onderzoeksteam geleid door..


Lees verder 14 april 2017   7 jaar oud
Anas platyrhynchos. Wilde eend met jongen

Het wordt warmer: de eerste eendenkuikentjes kruipen uit het ei. Al ergens een wilde eend gezien met jongen? Geef het dan door aan NIOO-onderzoeker Erik Kleyheeg, en help een mysterie oplossen!..


Lees verder 8 april 2017   7 jaar oud
Macrofauna verzamelen

Exotische waterplanten blijken gemiddeld niet te verschillen van inheemse soorten als je naar hun functie in de natuur kijkt. Ze bieden geregeld zelfs meerwaarde. Dit betekent geen vrijbrief voor alle exoten. Wel maakt het..


Lees verder 4 april 2017   7 jaar oud
Veld met sorghum. Sorghum field

Sorghum staat wereldwijd op nummer 5 van de belangrijkste graangewassen, met name dankzij Afrika. Helaas is de sorghum-oogst van veel boeren daar erg onzeker door het schadelijke onkruid Striga. Met 8 miljoen dollar subsidie van..


Lees verder 14 maart 2017   7 jaar oud
Bodemanimatie protisten

Mini-roofdieren onder de grond ruiken waar hun prooi zit, ontdekte een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Die prooi bestaat uit bodembacteriën die met elkaar communiceren via geuren. En die communicatie..


Lees verder 8 december 2016   7 jaar oud
View of Kangertittivaq in eastern Greenland, one of the largest sund/fjord system in the world

Vijfenvijftig biljoen (12 nullen!) kilo koolstof. Zoveel zal er in 2050 vanuit de bodem extra de lucht in zijn gegaan bij aanhoudende klimaatverandering. En wel in de vorm van broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Dit toont..


Lees verder 30 november 2016   7 jaar oud
Winter op het Veluwemeer

Een crisis willen we graag kunnen voorspellen. De theorie van ‘kantelpunten’ biedt daarvoor goede aanknopingspunten. Voor het eerst testte een internationaal team van NIOO-onderzoeker Alena Gsell de alarmsignalen uit in de..


Lees verder 26 november 2016   7 jaar oud
Mier

De mier rukt op naar de vierde plaats, 1 op de 3 tuinen heeft vrijwel alle groepen bodemdieren ‘in huis’ en die dieren waren minder makkelijk te vinden dan in 2015. Waarschijnlijk het gevolg van de zeer droge en warme nazomer. Dat..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
miljoenpoot

Van 1 tot en met 10 oktober is het tijd voor de Bodemdierendagen! Bodemdieren zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en dus voor ons, maar een steeds groter deel van Nederland is dorp of stad. Hoe gaat het daar met dat..


Lees verder 3 oktober 2016   8 jaar oud
Infarood licht

Het gedrag en de timing van zangvogels verandert als er ’s nachts licht op hun nestkast schijnt. 'Ze slapen lichter, maken langere dagen en koolmezen lijken bijvoorbeeld minder vaak vreemd te gaan,' legt Maaike de Jong van het..


Lees verder 22 juni 2016   8 jaar oud

Archief