Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 18 van 21 - 202 Resultaten

Paarse dovenetel

Na alle witbloeiende stoepplantjes is het weer de hoogste tijd voor kleur. U komt steeds meer volijke accenten tegen tussen het groen. Het blauw van de erepijs, het geel van de paardenbloem en het vrolijk paarsroze huifje van de..


Lees verder 6 maart 2022   3 jaar oud
Zandhoornbloem

Een beetje een groezeltje, ons stoepplantje van deze week. Maar voor wie goed kijkt is er toch weer heel wat aan te ontdekken. Het lieve witte bloemetje voor de beginners, het verschil met al die andere hoornbloemen als u al wat..


Lees verder 27 februari 2022   3 jaar oud
Vogelmuur

Redelijk veel soorten stoepplanten zijn het hele jaar aanwezig. Jaarrond bloeien doen er maar weinig. Vogelmuur is er één van. In zachte winters zie je overal de bloemen, kleine witte sterretjes. Vogels lusten de zaden en bladeren..


Lees verder 20 februari 2022   3 jaar oud
Vroegeling lead

Het stoepplantjesseizoen is begonnen, want de vroegeling bloeit. De hele winter waren er wel wat bloeiende stoepplantjes te vinden, maar nu wordt het tijd voor de echte lentebloeiers. De vroegeling voert de stoet aan. Ontdek uw..


Lees verder 12 februari 2022   3 jaar oud
Kleine veldkers

De kleine veldkers, het stoepplantje van deze week, is een soort waaraan je met veel gemak voorbijloopt, maar die je overal ziet als je hem eenmaal kent. Het plantje is volgens Heukels' Flora zeer algemeen en groeit 'op open,..


Lees verder 6 februari 2022   3 jaar oud
Klein kruiskruid

Even de benen strekken na een uurtje vogels tellen achter het raam: gegarandeerd komt u klein kruiskruid tegen. Elke dag van het jaar staat het in bloei. Als u door de tuinvogeltelling dit weekeind plezier heeft gekregen in het..


Lees verder 30 januari 2022   3 jaar oud
Straatgras

Er fris uitzien op een zachte lentedag, dat lukt de meeste planten wel. Maar hoe krijgt straatgras het voor elkaar om er sappig en groen uit te zien na een lange vriesnacht? Kijk op uw volgende wandelrondje uit naar dit gras; u..


Lees verder 23 januari 2022   3 jaar oud
Herderstasje

Je kijkt al lang naar planten en je kent veel soorten. Toch zal het stoepplantje van deze week je soms in verwarring brengen. Mét vruchten kan het niet missen: die zijn onmiskenbaar. Zijn er geen vruchten dan is het lastig, het..


Lees verder 16 januari 2022   3 jaar oud
Madeliefje

De FLORON Eindejaars Plantenjacht zit er weer op. Ook in deze achtste editie, met bijzonder zacht weer, stond het madeliefje bovenaan: 1204 waarnemingen, op de voet gevolgd door straatgras dat 1162 keer geteld werd. Hoe teer het..


Lees verder 9 januari 2022   3 jaar oud
Gewoon varkensgras

Een paar dagen vorst, dat was niet best voor de aantallen bloeiende soorten voor de Eindejaars Plantenjacht. Hoe zou het gaan met ons stoepplantje van deze week, gewoon varkensgras? Daar kunt u snel achter komen. Wellicht is meer..


Lees verder 1 januari 2022   3 jaar oud

Archief