Klein kruiskruid

Stoepplantje van de week: klein kruiskruid

Hortus botanicus Leiden
30-JAN-2022 - Even de benen strekken na een uurtje vogels tellen achter het raam: gegarandeerd komt u klein kruiskruid tegen. Elke dag van het jaar staat het in bloei. Als u door de tuinvogeltelling dit weekeind plezier heeft gekregen in het meedoen met citizen science onderzoek, ga dan het hele jaar door met de stoepplantjes. Klein kruiskruid, het stoepplantje van deze week, biedt vogels smakelijke zaadjes.

Klein kruiskruid, zwarte puntjes op de omwindselblaadjesOp een schraal plekje blijft klein kruiskruid (Senecio vulgaris) heel klein. Maar staat het op een gunstige plaats, dan wordt het wel dertig centimeter hoog. Het bloemhoofdje is compact; vaak is een aantal bloemhoofdjes hangend. De omwindselblaadjes (de groene blaadjes aan de buitenkant) hebben vaak een zwart puntje, maar niet altijd. Leuk om op te letten onderweg. 

Familie

Zo’n tweeduizend plantensoorten behoren net als klein kruiskruid tot het geslacht kruiskruid (Senecio), daarmee is het het grootste plantengeslacht dat er is. Net als paardenbloem en klein hoefblad behoort het tot de composietenfamilie. En net als de paardenbloem maakt het witte pluizenbollen vol zaad. Deze pluizenbollen van klein kruiskruid zijn wel kleiner en de pluisjes staan niet op een steeltje.

Klein kruiskruidKlein kruiskruid

Groeiplaats

Klein kruiskruid komt heel veel voor en vraagt weinig van z’n omgeving, een beetje grond tussen de stoeptegels is al voldoende. Ook bloembakken of muren geven het plantje al genoeg ondergrond om te wortelen. Het kan een paar generaties per jaar vormen en is een- of tweejarig. Van strooizout trekt het zich weinig aan.

Klein kruiskruid (Bron: KU Leuven)

Leuk om te weten

Er zijn heel wat insecten die graag klein kruiskruid bezoeken. Nu is het nog te vroeg, maar kijkt u op een mooie zomerdag nog eens; ongetwijfeld ziet u heel wat bezoekers langskomen. Zaadjes heeft het ook jaarrond. Ziet u vogels bij het klein kruiskruid? Laat het ons weten, we zijn benieuwd welke vogelsoorten u tegenkomt bij het stoepplantje van deze week. Fijn als u uw waarnemingen doorgeeft op Stoepplantjesonderzoek.nlEen poster met 52 stoepplantjes kunt u hier downloaden

Klein kruiskruid langs de stoep (Bron: André Biemans)

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Foto's: KU Leuven; André Biemans
Tekeningen: Nienke IJspeert; Amber Brookman