Natuurberichten
Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).Pagina 13 van 68 - 674 Resultaten
Exoten zijn planten, dieren of schimmels die hier van nature niet thuishoren. Sommige soorten verbreiden zich ongeremd en worden dan invasief genoemd. In een online lezing op maandag 13 juni vertelt Kees van Vliet meer over de..
Op een overjarige lisdoddestengel midden in een duinplasje te Heemskerk zag Piet Brouwer van de Nederlandse Mycologische Vereniging een aantal bruine paddenstoeltjes. Te ver voor zijn camera, maar omdat hij een telelens mee had,..
Fylogenetische stambomen vormen een hulpmiddel in het weergeven, bestuderen en leren begrijpen van verwantschappen tussen soorten organismen. In het verleden werden mycologische stambomen samengesteld op basis van de morfologie en..
Zowel grote zoogdieren als kleine beestjes eten paddenstoelen. Ook zijn sommige paddenstoelen voor hun voortbestaan afhankelijk van dieren. Welk effect heeft deze wederzijdse afhankelijkheid op de paddenstoelenflora? Maandag 23..
Het voorjaar van 2022 kenmerkte zich door droog en zonnig weer. Ook waren in april de nachten behoorlijk koud. Ongunstig voor de meeste paddenstoelen. Voorjaarspaddenstoelen werden hierdoor maar mondjesmaat waargenomen. Zelfs in..
De Vliegenzwam is gekozen tot paddenstoel van het jaar 2022. De Nederlandse Mycologische Vereniging en KNNV hebben samen met het IVN en Waarneming.nl het initiatief genomen om zoveel mogelijk vindplaatsen van de Vliegenzwam in..
Stikstofgevoelige paddenstoelen nemen sinds een jaar of dertien weer in aantal af. De achteruitgang zette in de vorige eeuw in, maar werd vanaf 1994 onderbroken door een lichte toename. Na een stagnatie begin deze eeuw zet de..
Het is inmiddels half maart en dan is het weer tijd om naar voorjaarspaddenstoelen uit te kijken. Een aantal voorjaarspaddenstoelen vallen op door hun uitzonderlijke vorm, kleur of grootte. Zo'n soort is de Voorjaarskluifzwam...
Zoals iedereen wel is opgevallen, kwamen er de afgelopen week heel wat takken naar beneden, onder andere dankzij storm Dudley. Bij Marcel Groenendaal, in een wijk in Arnhem, zijn dat vooral lindentakken die hij de afgelopen twee..
De Blauwe korstzwam stond in 1989 nog aangegeven in de categorie 'Bedreigd' op de Rode Lijst. Tegenwoordig is hij minder zeldzaam en staat hij in de categorie 'Kwetsbaar'. Vooral de laatste vier jaar is de Blauwe korstzwam..