Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 12 van 20 - 200 Resultaten

Thallus halvemaantjesmos in de Leidse Hortus

Ook vandaag, eerste paasdag, is de Leidse Hortus open. Neem eens een kijkje in de Chinese kruidentuin. In het bed met Rosa banksiae vlakbij de Singel groeit een levermos: het halvemaantjesmos. De uitdaging wordt nu om ook op..


Lees verder 9 april 2023   1 jaar oud
Reigersbek

Het Zaans Museum bewaakt een schat: de originele aquarellen van bloemen, insecten en landschappen uit de jaren 1903-1940, gemaakt voor de plaatjesalbums van Verkade. Geen betere plek dan deze schatkamer om nieuwe, eigentijdse..


Lees verder 2 april 2023   2 jaar oud
Lecanora muralis

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 26 maart 2023   2 jaar oud
Pitrus

Pitrus komt in natte gebieden zoals de Zaanstreek vrolijk op tussen de tegels in de tuin, maar ook in andere streken kun je hem niet ver van huis overal tegenkomen. Al is het daar meestal geen stoepbewoner. Hij groeit bij voorkeur..


Lees verder 19 maart 2023   2 jaar oud
Boom met verschillende korstmossen

Het zal je maar overkomen. Je staat langs de kant van de weg te turen naar de schors van een mooie boom. Op de schors groeit een kleurenpallet van gele, groene en grijze korstmossen. Je zou voor minder stoppen om dit schouwspel te..


Lees verder 12 maart 2023   2 jaar oud
Langbladige druifhyacint

Heeft u al de mooie tentoonstelling 'Stoep onder de loep' in het Zaans Museum gezien? Hedendaagse afbeeldingen van stoepplantjes worden hier getoond naast originele kunstwerken voor de Verkade-plaatjes. Een van de kunstwerken die..


Lees verder 5 maart 2023   2 jaar oud
Hommel

Heb je ze al gezien, de eerste hommelkoninginnen? Het zachte voorjaarsweer zorgt ervoor dat de eerste krokussen, wilgen, paardenbloemen en dovenetels in bloei komen. En gelijktijdig komen ook de eerste hommelkoninginnen uit hun..


Lees verder 26 februari 2023   2 jaar oud
Klein hoefblad

Klein hoefblad bloeit, je las het wellicht al in het Nature Today-Natuurjournaal van 11 februari dit jaar. Het is een mooie gele vroegbloeier en tevens naaktbloeier. De bloemhoofdjes lijken op het eerste gezicht op die van de..


Lees verder 19 februari 2023   2 jaar oud
Stoeprandvingermos

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 11 februari 2023   2 jaar oud
Boerenkrokus

Ze zijn er al, die vrolijke boerenkrokussen. Op een grijze dag als een stijf streepje rechtop, maar als de zon schijnt een stralend sterretje waar de eerste bijen al volop van genieten. De boerenkrokus kan massaal tuinen en parken..


Lees verder 5 februari 2023   2 jaar oud

Archief