Natuurberichten

Uitgever: Stichting Bargerveen

Stichting Bargerveen werkt aan duurzaam, systeemgericht herstel, ontwikkeling en behoud van natuur. Wij ontwikkelen ecologische kennis door middel van onderzoek, beheer-experimenten, monitoring en landschapsecologische systeemanalyses (LESA). Deze kennis vertalen we naar de praktijk van beheer en beleid.

Pagina 10 van 14 - 133 Resultaten

jonge boommarter door Bram Achterberg

In de Nederlandse natuur vormt een lage beschikbaarheid of een slechte kwaliteit van voedsel steeds vaker een probleem voor dier- en plantensoorten. De verschillende manieren waarop voedselaanbod soorten beïnvloedt als sperwer,..


Lees verder 21 maart 2014   10 jaar oud
Rups op eikenblad

Een grote hoeveelheid neerslag van stikstof zorgt voor verandering in de chemische samenstelling van eikenbladeren. Maar, waar op rijkere zandbodems de voedselkwaliteit verbetert voor rupsen, neemt de voedingswaarde juist af op..


Lees verder 18 februari 2014   10 jaar oud
Grauwe klauwier man

Nederlandse Grauwe klauwieren bevinden zich in de winter sterk verspreid over zuidelijk Afrika. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die met behulp van geolocators zijn verzameld. Ook de trekroutes op heen en terugreis kunnen ver uit..


Lees verder 26 december 2013   10 jaar oud
Warmtebeeld foto van vegetatie

Voor het regelen van hun temperatuur hebben veel dieren een gevarieerde omgeving nodig, waarin ze zich kunnen verplaatsen tussen warme en koele plekken. Beheermaatregelen als begrazing zijn gericht op het creëren van zo’n..


Lees verder 6 december 2013   10 jaar oud
Plassen in intact hoogveen in Estland

Hoogveenplassen zijn wellicht de meest ongure plekken om als dier in te leven. Ze zijn zuur, arm aan voedingsstoffen en donker vanwege rondzwevende humus. Lange tijd was onduidelijk waar de ongewervelde fauna in deze wateren van..


Lees verder 19 november 2013   11 jaar oud
Esox lucius. Snoek

Deze ochtend vindt in het Mastbos bij Breda een uniek experiment plaats. Maar liefst 800 snoeken worden door Staatsbosbeheer uitgezet om de grote populatie zonnebaars te bestrijden. Deze invasieve vissoort uit Zuid-Amerika vormt..


Lees verder 15 november 2013   11 jaar oud
Droogvallende venoever

Nederland heeft een grote internationale verantwoordelijkheid om de kwaliteit van vennen te behouden of te verbeteren. Belangrijke bedreigingen zijn vermesting en verzuring door neerslag van stikstof uit de lucht. Uit een..


Lees verder 24 oktober 2013   11 jaar oud
Anillus caecus

Er is een nieuw Zuid-Europees loopkevertje gevonden in Nederland van amper twee millimeter groot. Ogen en vleugels ontbreken en het beestje leeft ondergronds. In 2012 werden de eerste drie exemplaren gevangen bij Bemelen..


Lees verder 4 oktober 2013   11 jaar oud
Vrouwtje Grauwe Klauwier

Voor het eerst sinds jaren is de Nederlandse populatie Grauwe klauwier afgenomen, als gevolg van magere broedresultaten in 2011 en 2012. Gelukkig is de populatie robuuster dan een jaar of vijftien geleden en kan deze een stootje..


Lees verder 3 oktober 2013   11 jaar oud
Schaapskudde, wikipedia, publiek domein

Heidebeheer in de 21e eeuw, hoe ziet dat eruit? Op dinsdag 17 september wordt in het oude zendergebouw van Radio Kootwijk een heidesymposium georganiseerd. De nieuwste inzichten in beheer, de relatie met Natura 2000 en de vraag..


Lees verder 12 september 2013   11 jaar oud

Archief