Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 13 van 72 - 711 Resultaten

Grote vlotvaren (Salvinia molesta)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 31 januari bij een bedrijf in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om grote vlotvaren, een invasieve..


Lees verder 14 februari 2023   2 jaar oud

Orkaan Irma raasde in 2017 over het eiland Sint Maarten heen, waardoor honderden schepen zonken. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze scheepswrakken een schat aan koralen met zich meebrengen, waaronder ook invasieve soorten zoals..


Lees verder 11 februari 2023   2 jaar oud
Harige manteltruffel

Tijdens een paddenstoeleninventarisatie in natuurgebied het Roderveld te Rossum (OV) werden de volgende nieuwe paddenstoelsoorten voor Nederland gevonden: Pezoloma cilliiferum en Pachyphlodes melanoxanthus. Daarnaast werden er in..


Lees verder 9 februari 2023   2 jaar oud
Dominantie van grijs kronkelsteeltje na verwijderen van dennenopslag in het Nationaal Park Maasduinen

Grijs kronkelsteeltje is een invasieve exoot die in heide, stuifzanden en kustduinen voor flinke problemen kan zorgen. Mede door hoge stikstofdepositie walst de mossoort over de bodem heen, waardoor veel biodiversiteit verloren..


Lees verder 7 februari 2023   2 jaar oud

Afgelopen zomer zagen waarnemers in het Grevelingenmeer rode bollen die delen van de bodem bedekten. De bollen zien er zacht uit en doen denken aan pompons op een wollen muts. Ze worden gevormd door een nieuw roodwier uit de..


Lees verder 5 februari 2023   2 jaar oud
macro-opname van een levende kolonie in de Redichemse Waard met uitgestrekte lofoforen

Het zoetwatermosdiertje Hislopia prolixa werd in 2011 in Japan ontdekt en beschreven. Nu, tien jaar later, verschijnt het voor het eerst in Europa. Gaat deze gloednieuwe exoot de wereld veroveren?..


Lees verder 22 januari 2023   2 jaar oud
Ludwigia grandiflora

Al sinds de Europese verordening voor invasieve exoten per 2015 van kracht is gegaan, staan er twee soorten waterteunisbloemen op de Unielijst. Voor de kleine waterteunisbloem geldt volgens deze verordening een..


Lees verder 13 januari 2023   2 jaar oud

Het weer is omgeslagen en de nachtvorst is inmiddels verdwenen. De merels laten zich af en toe horen, waardoor je bijna zou geloven dat de lente zijn intrede heeft gedaan. Niets is minder waar, want we zitten nog in de eerste..


Lees verder 11 januari 2023   2 jaar oud
Vlinderstruik

Wat hebben boomwurger, hemelboom en vlinderstruik met elkaar gemeen? Het zijn alle drie houtige planten die niet van nature in onze bossen thuishoren en schadelijke effecten kunnen hebben. Het zijn dus invasieve exoten. Ze staan..


Lees verder 10 januari 2023   2 jaar oud

De Oranjerode stropharia is een opmerkelijke paddenstoel. Ook nu nog worden ze nog op houtsnippers aangetroffen. Ze springen in het oog vanwege hun oranjerode kleur, en de soort wordt daardoor waarschijnlijk nauwelijks gemist bij..


Lees verder 1 januari 2023   2 jaar oud

Archief