Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 13 van 70 - 697 Resultaten

Witgevlekte glaskikker (Sachatamia albomaculata) op een blad

Glaskikkers worden steeds populairder in de internationale handel in exotische huisdieren. Ze worden verborgen meegenomen met andere dieren die van Midden-Amerika naar Europa worden vervoerd. Uit Amerikaanse importcijfers blijkt..


Lees verder 26 november 2022   1 jaar oud
Op maandag 26 juli 2021 is de dijk in Reeuwijk doorgebroken. De afbeelding laat de situatie zien 17 dagen na de dijkdoorbraak

In de zomer van 2021 heeft een dijkverschuiving plaatsgevonden over circa 70 meter nabij Reeuwijk-Dorp in Zuid-Holland. Hierbij werd al snel de vraag gesteld of dit veroorzaakt is door de invasieve rode Amerikaanse rivierkreeft,..


Lees verder 24 november 2022   1 jaar oud
Lionfish/koraalduivel

Uit onderzoek door de Saba Bank Management Unit en Wageningen Universiteit en Research blijkt dat de populatie koraalduivels snel is afgenomen. Dit is de derde keer dat een populatie van deze invasieve soort in de westelijke..


Lees verder 21 november 2022   2 jaar oud

In de afgelopen eeuw hebben zich zeven exotische rivierkreeften in Nederland gevestigd. Ze veroorzaken schade aan ons ecosysteem, waterkeringen en oevers. Binnen het Kennisplatform Rivierkreeft II wordt samengewerkt om antwoorden..


Lees verder 18 november 2022   2 jaar oud
Bloeischermen Reuzenberenklauw

Op het Natuurplaza Symposium Invasieve Exoten is de 4e Hans Esselink Award uitgereikt aan Niels Eimers. Hij krijgt de prijs voor zijn inspanningen bij het in kaart brengen van al bekende én potentieel nieuwe invasieve exoten. De..


Lees verder 18 november 2022   2 jaar oud
Boletus aereus. Bronskleurig eekhoorntjesbrood

Ectomycorrhizavormers en strooiselafbrekers zijn paddenstoelen die van groot belang zijn voor de vitaliteit van bossen. Stikstofdepositie heeft op beide categorieën paddenstoelen een negatief effect. Doordat stikstof nog lange..


Lees verder 16 november 2022   2 jaar oud
Glaskikker van de soort Sachatamia albomaculata op een blad

Over de hele wereld worden dieren gevangen door handelaren in wilde dieren, over internationale grenzen gesmokkeld en vervolgens verkocht als exotische huisdieren. Vooral op de Europese en Noord-Amerikaanse markten. EU-burgers..


Lees verder 12 november 2022   2 jaar oud
Rode Amerikaanse rivierkreeft

Invasieve exoten zorgen in veel natuurgebieden voor problemen. Er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan. In het OBN-Webinar ‘Aanpak exoten’ op 17 november delen wetenschappers en beheerders hun kennis en ervaring op..


Lees verder 1 november 2022   2 jaar oud
Bezemkruiskruid

Honderd jaar geleden was bezemkruiskruid nog onbekend in Nederland. Woltransport heeft ervoor gezorgd dat deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse plant in Europa terechtkwam. Nu komt hij hier op steeds meer plekken voor, ook in de..


Lees verder 30 oktober 2022   2 jaar oud
Parende mediterraan draaigatjes

Het mediterraan draaigatje is een invasieve mier, die met planten uit mediterrane gebieden terecht kan komen in tuinen. Ze kan in enorme dichtheden voorkomen, met overlast in woonwijken tot gevolg. Door alle kennis die de..


Lees verder 28 oktober 2022   2 jaar oud

Archief