Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 87 van 127 - 1266 Resultaten

Afgelopen week werd in de Amsterdamse Waterleidingduinen de zeer zeldzame Zandparasolzwam gevonden. De Zandparasolzwam valt op door de lilabruine schubben en banden afgezet met donkerbruine tot bijna zwarte richels op hoedrand en..


Lees verder 12 november 2014   10 jaar oud

In het weekend van 1 en 2 november zijn er bijna 2000 dagvlinders gemeld via de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. Er waren maar liefst 17 soorten actief deze dagen. De atalanta was de grote winnaar...


Lees verder 3 november 2014   10 jaar oud

De afgelopen dagen zijn er maar liefst twintig soorten libellen gezien. Er werden onder andere zeven heidelibellensoorten gezien waaronder ook de schaarse en zeldzame soorten zoals de zwervende, zuidelijke en bandheidelibel. Bij..


Lees verder 1 november 2014   10 jaar oud
Kokkel 6 a 7 jaar

Schelpdieren spelen op het wad een sleutelrol als voedsel voor vogels. Speciaal in zomers volgend op een strenge winter kan de nieuwe generatie schelpdieren in de Waddenzee heel groot zijn. De roofvijanden van jonge schelpdieren..


Lees verder 25 oktober 2014   10 jaar oud
Mannetje Stomorhina lunata op boerenwormkruid. Foto Susan Rustidge.

Dit jaar zijn tot nu toe al 48 sprinkhaanvliegen gezien in Nederland, veel meer dan de afgelopen jaren. De meeste zijn gemeld in de zuidelijke helft van ons land. In 1990 werd het eerste exemplaar in Nederland gezien en de laatste..


Lees verder 20 oktober 2014   10 jaar oud
Ree

Dat de klimaatverandering ook veranderingen in de natuur met zich mee brengt is ondertussen algemeen geweten. Blijft de vraag of dieren en planten met die veranderingen om kunnen en hoe ze dat zullen doen. Uit onderzoek blijkt dat..


Lees verder 30 september 2014   10 jaar oud
Bladeren van de witte paardenkastanje meer dan de helft verkleurd.

Bij heel veel boomsoorten beginnen de bladeren al een herfstkleur te krijgen en bladeren vallen al van de bomen. De bladverkleuring en bladval komen daarmee onverwacht zo’n drie tot vier weken eerder dan normaal op gang. De..


Lees verder 7 september 2014   10 jaar oud

In de omgeving van Hengelo werd enkele weken geleden de Compostchampignonparasol gevonden. Deze zeer zeldzame warmteminnende soort groeide daar op rottend hooi. De Compostchampignonparasol profiteert mogelijk van de warmere zomers..


Lees verder 3 september 2014   10 jaar oud
landkaartje vierkant

Vroeger had het landkaartje twee generaties per jaar, de eerste vliegt in april en mei, de tweede van juli tot half augustus. Door de opwarming zien we de laatste tien jaar een derde generatie in september, maar nu al vanaf half..


Lees verder 28 augustus 2014   10 jaar oud
gewone fopzwam - Leo Janssen

Al sinds het begin van de maand lijkt het voor sommigen herfst: het mooie zomerweer zit er grotendeels op en bovendien verschijnen er her en der paddenstoelen. Britse en Zweedse onderzoekers zetten enkele gevolgen van..


Lees verder 25 augustus 2014   10 jaar oud

Archief