Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 114 van 127 - 1266 Resultaten

Amerikaanse ribkwal

Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..


Lees verder 9 juli 2010   14 jaar oud
Rode spinkrab © Adema (1991)

In de laatste 15 jaar zijn er in de Zeeuwse delta slechts drie waarnemingen van de Rode spinkrab gemeld. Er werd gevreesd dat hij mogelijk al lokaal was verdwenen. In mei en juni van dit jaar zijn er echter weer twee Rode..


Lees verder 2 juli 2010   14 jaar oud
Vervelling van eikenprocessierups van het vierde naar het vijfde stadium.

Op diverse plaatsen in het land worden eikenprocessierupsen aangetroffen die zich nog maar in het derde larvale stadium bevinden. Andere rupsen zijn echter al verder gevorderd in hun ontwikkeling. De consequentie is dat de..


Lees verder 29 juni 2010   14 jaar oud
Zwartoog lipvis

Deze winter werd op natuurbericht.nl ruimschoots gecommuniceerd over de schade die de strenge winter in de natuur had aangericht. Voor de onderwaterwereld is dat pas veel later vast te stellen. Nu pas wordt duidelijk dat diverse..


Lees verder 20 juni 2010   14 jaar oud
Grote waternavel. Fotograaf onbekend. Foto komt van Wikipedia en mag vrij en ongelimiteerd gebruikt worden.

Klimaatverandering zet exotische planten aan tot het uitbreiden van hun leefgebied en verhoogt zo de kans op ‘woekersoorten’. Of deze planten van een ander continent of gewoon van hetzelfde afkomstig zijn, maakt niet uit. Zulke..


Lees verder 16 juni 2010   14 jaar oud
Frans walstro - Alkmaar

We kennen allemaal de alarmerende berichten over de achteruitgang van onze flora. Deze is zeker gaande, en we moeten ons ook zeker zorgen maken over ons natuurlijke erfgoed. Maar wist u ook dat er in Nederland jaarlijks meer..


Lees verder 14 juni 2010   14 jaar oud
Bosandoorn - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Deze week zijn de eerste drie waarnemingen van bloeiende bosandoorns doorgegeven. 8 juni werd het eerste exemplaar doorgegeven. Dat is bijna drie weken later dan in 2009, waarin de eerste bloeier al op 20 mei was waargenomen...


Lees verder 13 juni 2010   14 jaar oud
Kortsnuitzeepaardje in Oosterschelde in 2010

Het afgelopen weekend heeft een sportduiker in de centrale Oosterschelde het eerste Kortsnuitzeepaardje van dit jaar aangetroffen. De zuidelijke Noordzee is de noordelijke verspreidingsgrens van deze soort. De laatste jaren worden..


Lees verder 21 mei 2010   14 jaar oud

De eerste waarnemingen van het bont dikkopje zijn gedaan. De afgelopen jaren was de soort al vanaf begin mei actief, met de piek rond midden mei. De kou heeft nu dus gezorgd voor een vertraagd uitkomen...


Lees verder 19 mei 2010   14 jaar oud
gierzwaluw, www.ivnvechtplassen.org

De gierzwaluwen zijn weer terug. Ze staan bekend om hun zeer constante aankomstdatum. In de afgelopen tien jaar zat er maximaal 6 dagen tussen het vroegste en laatste jaar. Dit jaar valt de terugkomst precies gelijk met het..


Lees verder 2 mei 2010   14 jaar oud

Archief