Klein hoefblad vaart wel bij zachte februari
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]
Met het naderende voorjaar steken steeds meer bloemetjes van klein hoefblad hun kopje boven de grond. De eerste exemplaren werden begin deze maand gezien; momenteel zijn er al verschillende gesignaleerd. De temperatuur in de eerste maanden van het jaar is sterk bepalend voor de start van klein hoefblad. Door het zachte weer van de afgelopen weken is het plantje dit jaar ruim eerder dan de afgelopen twee jaar, maar later dan in het zeer zachte voorjaar van 2008.
Een maand geleden voorspelden we met behulp van de voorspelmodule van De Natuurkalender dat de eerste bloeiende bloemetjes van klein hoefblad in de eerste week van februari zouden verschijnen. De eerste waarneming werd inderdaad op 5 februari doorgegeven via www.natuurkalender.nl. Nu, twee weken later, zijn de gele bloemetjes al op verschillende plekken in het land opgedoken (zie onderstaand kaartje).
Het bloeitijdstip van klein hoefblad is sterk afhankelijk van de temperatuur in de eerste maanden van het jaar. 2010 begon met een koude januari en februari, en ook 2009 had een koude start. De middelste eerste waarneming van klein hoefblad werd toen gedaan op respectievelijk 21 en 13 maart. Dit was vergelijkbaar met vroeger, toen dat gemiddeld op 18 maart gebeurde. Na de uitzonderlijk zachte januari van 2008 bloeide klein hoefblad veel eerder: toen was de helft van de eerste waarnemingen al op 9 februari gedaan. Na een koude start was januari dit jaar vrij zacht, en ook februari is tot nu toe warmer dan normaal. Zulke uitzonderlijke temperaturen als drie jaar geleden hebben we dit jaar echter niet, en het klein hoefblad lijkt ook nog even te wachten met zijn grote bloeipiek. Volgens de laatste voorspelling van de voorspelmodule zal de helft van de eerste waarnemingen eind komende week aan De Natuurkalender zijn gemeld. Geef ook uw eerste waarneming door!
Waarnemingen klein hoefblad in 2011 (bron: De Natuurkalender)
Andere planten om de komende tijd op te letten zijn speenkruid, bosanemoon, maarts viooltje en dotterbloem.
Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Paul Busselen, K.U.Leuven Campus Kortrijk
Kaartje: De Natuurkalender