Natuurberichten

Categorie: Zoogdieren

Pagina 4 van 210 - 2091 Resultaten

Mol (Talpa europaea)

De kans om een levende mol te zien is klein, maar een molshoop valt vaak wel op. Dankzij deze molshopen weten we waar mollen leven. Tijdens deze speciale Valentijnseditie van de jaarlijkse Mollentelling roept de Zoogdiervereniging..


Lees verder 11 februari 2025   2 mnd oud
Noordse woelmuis

Het beheer van terreinen heeft grote invloed op het aantal (en het soort) muizen dat binnen een gebied kan leven. Op Texel komt de noordse woelmuis voor, die hier een hoge beschermingsstatus heeft. Door terreinen te beheren op een..


Lees verder 6 februari 2025   2 mnd oud
Braakbalpluizer

De Zoogdiervereniging heeft 2025 uitgeroepen tot het Jaar van de woelmuis. Het uitpluizen van kerkuilbraakballen is een belangrijke methode om de verspreiding van muizensoorten vast te stellen. Ieder jaar worden er door..


Lees verder 30 januari 2025   2 mnd oud
Ruige dwergvleermuis

Snel en effectief vleermuisverblijven uitsluiten voordat werkzaamheden aan een gebouw starten. Die wens geldt voor zowel de verduurzaming middels isolatie als de bescherming van vleermuizen. Er wordt onderzoek gedaan naar de..


Lees verder 23 januari 2025   3 mnd oud

De laatvlieger is een kwetsbare vleermuissoort die door verlies van verblijfplaatsen in gebouwen een groot risico loopt hard achteruit te gaan. Zonder betere bescherming van de verblijfplaatsen dreigt deze bijzondere soort uit..


Lees verder 17 januari 2025   3 mnd oud
Bear sign

Door de groei van dichtbevolkte gebieden en veranderende leefomstandigheden door klimaatverandering komt de bruine beer vaker in conflict met mensen. De Human-Bear Conflict Radar biedt een mogelijke oplossing. Deze online tool van..


Lees verder 15 januari 2025   3 mnd oud
Naast moeders, hun pups en (potentiële) vaders, liggen er al erg veel ‘weaners’ of anders gezegd gespeende pups. (eenmalig exclusief wmr)

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Sophie Brasseur vertelt in deze vierde blog over de laatste ronde tussen..


Lees verder 14 januari 2025   3 mnd oud
Rosse woelmuis

Dé woelmuis bestaat niet. In Nederland leven wel vijf soorten woelmuizen. Hieronder zijn hele algemene soorten zoals de veldmuis, maar ook de zeer zeldzame noordse woelmuis. De Zoogdiervereniging vraagt in 2025 aandacht voor alle..


Lees verder 12 januari 2025   3 mnd oud
Een jonge pup verliest zijn babyvacht

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Jessica Schop vertelt in dit derde blog over het leven en monitoren van..


Lees verder 8 januari 2025   3 mnd oud
Boerenzwaluw

Wat gaan we dit jaar met, in en voor natuur doen? Voor de online Nature Today Masterclass hebben we voor meer dan 120 verschillende functies 50 activiteiten geïdentificeerd die in 2025 uitgevoerd kunnen worden. In totaal dus ruim..


Lees verder 6 januari 2025   3 mnd oud

Archief