Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 93 van 127 - 1268 Resultaten
In deze tijd van het jaar trekken er heel wat zeevogels langs onze kust. De kleinste jager is één van de zeldzaamste die je dan kunt zien. Ze trekken in de herfst over zee van de broedgebieden in het hoge noorden naar het zuiden..
In de Middeleeuwen stierf de grijze zeehond in Nederland uit. Nu is hij terug en hoe! Vandaag de dag leeft hier het grootste aantal Atlantische grijze zeehonden van het Europese vasteland. In minder dan dertig jaar tijd ging dat..

Het is druk op het wad. Vooral als het vloed wordt zwermen wolken van soms tienduizend wadvogels door de lucht, op zoek naar een plek om hoog water af te wachten. Om daarna weer zo snel mogelijk de droogvallende platen op te..

De Nederlandse faunalijst is weer een zeediertje rijker: een zeespin met de wetenschappelijke naam Endeis spinosa. Het is een soort die op veel plaatsen algemeen op de Noordwest-Europese kust voorkomt en in het verleden al een..

Het is een topjaar voor zeevenkel. In de havens van Oudeschild op Texel en Den Helder, langs de Afsluitdijk en op veel andere plaatsen langs de Waddenzee tot Ameland toe, groeit het nu volop. Deze plant van rotskusten en..

Langs de kust zorgt westenwind altijd voor leuke vondsten op het strand. De harde zuidwestenwind van 17 en 18 augustus leverde op Texel dus veel spannende aanspoelsels. Er lag een vloedlijn van wieren in verschillende soorten,..

In het tweemaandelijks tijdschrift van de Strandwerkgroep “het Zeepaard” van april 2014 is door Marco Faasse en anderen een artikel gepubliceerd over de eerste waarnemingen van de vlokreeft Lysianassa ceratina op de Nederlandse..
Ze zijn er wel maar je ziet ze bijna nooit. Meestal zijn het de sporen die je vindt. Vorige week zag de familie Lanting een wezelachtig dier scharrelen op de Hors op Texel. Snel maakten ze een foto! Omdat ze niet wisten of..

Een stukje rifkoraal op het Noordzeestrand van Vlieland, daar sta je van te kijken! Allard Polak, medewerker van de Waddenvereniging, stuurde een foto van de vondst naar Ecomare. Conservator Arthur Oosterbaan had zijn vermoedens..

In het voorjaar, bij de stijging van de watertemperatuur in het Grevelingenmeer, ontstaan er twee horizontaal gestapelde waterlagen met verschillende watertemperatuur. De scheiding tussen de twee waterlagen noemen we de..