Koraal gevonden op Vlieland
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Een stukje rifkoraal op het Noordzeestrand van Vlieland, daar sta je van te kijken! Dik van Meegen vond het bijzondere fragment waarna Allard Polak, medewerker van de Waddenvereniging, een foto van de vondst naar Ecomare stuurde. Conservator Arthur Oosterbaan had zijn vermoedens maar zocht voor de zekerheid contact met koralenkenner Bert Hoeksema van Naturalis. Bert bevestigde dat het een stukje hertshoornkoraal is.
Geen koudwatersoort
Rifkoralen zoals hertshoornkoraal kunnen alleen in de tropen leven. Het Noordzeegebied is daar veel te koud voor. De Waddenzee zou waarschijnlijk koraalriffen en mangrovebossen hebben, als het in een gebied met een tropisch klimaat zou liggen. Waarschijnlijk komt dit stuk koraal uit de Indopacific. In de Caribische Zee komt ook één soort voor die er op lijkt, maar die heeft langere kelkjes. Bert kon niet zien of de kelkjes in het gevonden brokje afgesleten zijn.
Met de mens mee
Hoe komt dit stukje koraal op Vlieland? Waarschijnlijk door menselijk toedoen, denkt Bert. Het kan zijn dat het stukje koraal als ballast is meegenomen door een schip uit Indonesië. Vroeger werden zakken zand van een strand gevuld om genoeg gewicht in het schip te hebben tijdens de overtocht. Op het strand liggen afgebroken stukken koraal tussen het zand. Tegenwoordig wordt water gebruikt als ballast, geen zandzakken. Het kan ook zijn dat het koraal als souvenir is meegenomen. Het komt wel vaker voor dat er tropische verrassingen in de Noordzee gevonden worden: resten van krokodillen, papegaaien met kooi en al, tropische schelpen. Al eeuwen bestaat er een levendige handel in tropische schelpen en koraal, voor de sier.
Op eigen houtje gekomen
Alleen tropische zaden die kunnen drijven komen wel eens zonder menselijke hulp op het Noordzeestrand terecht. Meestal komen die uit Zuid- of Midden-Amerika en zijn ze met de Golfstroom naar Europa vervoerd.
Nederlandse schelpen in de tropen
Tijdens de gloriedagen van de VOC werd regelmatig zand van de Nederlandse stranden gebruikt als ballast. De ballast werd op de plaats van bestemming in Azië achtergelaten en dat is soms ook nog te zien. Oud-journalist Harry de Graaf schreef ooit in de lokale Texelse Courant dat in Indonesië schelpen gevonden zijn afkomstig uit de Noordzee. Zouden de Indonesiërs ook zo van onze schelpen hebben opgekeken als Allard van zijn koraal?!
Tekst: Ecomare
Foto: Allard Polak