Drie soorten eendenmosselen tegelijk aangespoeld
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Langs de kust zorgt westenwind altijd voor leuke vondsten op het strand. De harde zuidwestenwind van 17 en 18 augustus leverde op Texel dus veel spannende aanspoelsels. Er lag een vloedlijn van wieren in verschillende soorten, kratjes, drijvers en ander plastic afval met allerlei aangehechte zeediertjes. Veel aangespoeld materiaal was begroeid met eendenmosselen; bij nadere inspectie bleken het zelfs drie verschillende soorten.
Kreeftachtig
Eendenmosselen lijken op schelpen, maar zijn familie van krabben, kreeften en zeepokken. Dat zie je wanneer ze in het water voedsel zoeken. De schelpdelen gaan open en een waaiervormig ‘handje’ komt naar buiten, om voedsel uit het water te filteren, net als zeepokken.
Waaierhandje
Gewone eendenmosselen (Lepas anatifera) vind je geregeld op het strand. Met lange stelen hechten ze zich vast aan drijvende voorwerpen en bij harde wind spoelen ze zo aan. Ecomaremedewerkster Sytske Dijksen nam een aantal eendenmosselen mee naar huis om de waaierhandjes te fotograferen. De eendenmosselen werkten mee en staken hun waaiertjes naar buiten. Bij nauwkeuriger kijken bleek er een ander exemplaar tussen te zitten met een doorzichtig waaiertje en een andere vorm; een geplooide eendenmossel (Dosima fascicularis). Op een kratje vond ze later ook nog een exemplaar van de ruwe eendenmossel (Lepas pectinata). Je kunt dus gerust stellen dat 2014 een goed eendenmosselenjaar is.
Schuimboei
Afgelopen voorjaar spoelden vele duizenden piepjonge exemplaren van de geplooide eendenmossel aan op de Nederlandse stranden. Als jong dier hechten ze zich, net als andere eendenmosselen, vast aan alles wat ze tegenkomen. Zodra ze volwassen zijn maken deze eendenmosselen echter een eigen drijfblaas, een soort boei van stevig schuim waaronder ze langs het wateroppervlak drijven, soms met miljoenen tegelijk. Dit exemplaar was 27 millimeter lang en volwassen, maar had zich genesteld tussen de gewone eendenmosselen. Een uitzondering.
Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over eendenmosselen. Op YouTube staat een filmpje van een etende geplooide eendenmossel.
Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen; Ruud Costers