Hermelijn gespot op de Texelse Hors

Ecomare
14-AUG-2014 - Ze zijn er wel maar je ziet ze bijna nooit. Meestal zijn het de sporen die je vindt. Vorige week zag de familie Lanting een wezelachtig dier scharrelen op de Hors op Texel. Snel maakten ze een foto! Omdat ze niet wisten of hermelijnen voorkomen op Texel, hebben ze hun foto aan een medewerker van Ecomare laten zien. Een bruin dier met een zwarte staartpunt: het kan niet missen. Een hermelijn in zomerkleed.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Ze zijn er wel maar je ziet ze bijna nooit. Meestal zijn het de sporen die je vindt. Vorige week zag de familie Lanting een wezelachtig dier scharrelen op de Hors op Texel. Snel maakten ze een foto. Omdat ze niet wisten of hermelijnen voorkomen op Texel, hebben ze hun foto aan een medewerker van Ecomare laten zien. Een bruin dier met een zwarte staartpunt: het kan niet missen. Een hermelijn in zomerkleed.

Uiterlijk
Hermelijnen zijn familie van de wezel. Hun zwarte staartpunt is doorslaggevend bij de herkenning. In de zomer hebben ze een kastanjebruine rug en een witte buik en keel. Hun staart is voor de helft bruin, het eindstuk zwart. In de winter, worden hermelijnen in Nederland grotendeels wit, met uitzondering van de zwarte staartpunt.

De hermelijn op de Hors (foto: J. Lanting)

Op Texel
Texel is het enige Waddeneiland waar hermelijnen leven. Hoe ze hier terecht zijn gekomen is niet bekend maar ze waren er al in het begin van de 20ste eeuw. Misschien zijn ze ingevoerd door mensen voor de muizenbestrijding. Tegenwoordig zijn ze voornamelijk te vinden in de zuidelijke duinen van het eiland. Het hoofdvoedsel op Texel bestaat uit woelmuizen. Vroeger maakten ook konijnen een belangrijk deel uit van hun menu, maar dat was vóór myxomatose de konijnenpopulatie decimeerde. Hermelijnen jagen zowel overdag als ’s nachts, maar het is uitzonderlijk om ze te zien en zelfs op de foto te krijgen.

Eilandbiologie
Hermelijnen zijn de grootste landroofdieren die op Texel voorkomen. Op een eiland is het leven anders dan op het vasteland. Er ontbreken diersoorten op de Waddeneilanden die op het Nederlandse vasteland wel voorkomen. Op geen van de Nederlandse Waddeneilanden leven mollen, eekhoorns of vossen. Ze zouden er best kunnen leven, maar ze hebben de eilanden nooit bereikt, of zijn uitgeroeid nadat de eilanden eiland werden. De meeste nieuwkomers zijn door de mens geholpen. Ze zijn met opzet naar het eiland gebracht (konijn, hermelijn, ree op Terschelling), per ongeluk meegelift (huismuis en bruine rat), of door de aanleg van dammen geholpen (ree op Ameland).

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over hermelijnen en eilandbiologie.

Tekst: Ecomare
Foto: J. Lanting