Vogeldrukte op Texel
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Het is druk op het wad. Vooral als het vloed wordt zwermen wolken van soms tienduizend wadvogels door de lucht, op zoek naar een plek om hoog water af te wachten. Om daarna weer zo snel mogelijk de droogvallende platen op te zoeken. Er moet gegeten worden, want ze zijn onderweg! De vogeltrek is in volle gang en dat merken we op Texel.
Steltlopers
Wadvogels, die ook vaak steltlopers worden genoemd omdat ze doorgaans tamelijk lange poten hebben, zijn er in heel wat soorten. Op het wad vind je vooral veel strandlopers: kanoetstrandlopers, bonte strandlopers en kleine strandlopers om maar een paar te noemen, en wulpen en rosse grutto’s. De meeste broeden in het hoge noorden van Scandinavië en Siberië. Het broedseizoen daar duurt maar kort. Eind mei komen de vogels aan en direct na het broeden in juni en juli vertrekken ze weer. Langer duurt de noordelijke zomer niet. In de winter zoeken ze de Afrikaanse warmte op, waar voedsel in overvloed te vinden is in Mauretanië en andere kustgebieden. De Waddenzee ligt ongeveer halverwege die lange tocht. Hier doen de vogels op de heen- en terugweg de kracht op voor de tweede helft van hun reis. Daarvoor moeten ze elke minuut die ze hebben gebruiken om te eten en te rusten.
Zangvogels
Naast de wadvogels die hier bij komen tanken, zien we op Texel ook veel zangvogels op vogeltrek. Zij maken gebruik van de kustlijn ter oriëntatie en doen zo Texel aan. Het begin van de zangvogeltrek is minder opvallend dan die van de wadvogels. Sommige trekken ver Afrika in, andere blijven dichterbij en houden het op Zuid-Europa. Spreeuwen trekken in grote groepen en die zie je geregeld in weilanden en bosjes neerstrijken. Ook lijsters doen dat, maar die komen wat later. Een trekkende zangvogel valt soms op doordat hij op een plaats zit waar hij niet broedt: een tapuit bijvoorbeeld broedt in de duinen, maar nu vind je hem vaak zittend op een paaltje ergens in het cultuurland. Die is op reis. In de bosjes, die nu vol zitten met calorierijke bessen, eten zangvogels zich dik om de tocht aan te kunnen. Allerlei soorten doen zich aan de bessen tegoed.
Dwaalgasten
Tussen al die vogels wil wel eens een verdwaalde trekvogel zitten die hier doorgaans niet voorkomt: een dwaalgast. Vogelspotters die graag zoveel mogelijk soorten willen zien letten speciaal op deze vogels en zoeken groepen wadvogels en bosjes met zangvogels af op zeldzaamheden. Zo zijn op Texel deze nazomer al een bergfluiter, een koereiger en een Aziatische goudplevier gezien.
Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over vogeltrek. Op de website met waarnemingen van de Texelse vogelwerkgroep kun je zien welke bijzondere vogels er op Texel worden gespot.
Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen