Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 8 van 121 - 1209 Resultaten

Gezond koraalrif

Wie voor het eerst de koraalriffen in de Nederlandse Cariben ziet, is aangenaam verrast door hun schoonheid. Wie de riffen tientallen jaren geleden zag en nu weer ziet, schrikt. De riffen zijn niet meer zo groot, sterk en gezond..


Lees verder 26 april 2024   6 mnd oud
aangespoelde Grote heremietkreeft in een kapotte Wulk. Gaan we deze populaire soort ook op het strand minder zien? De bruine korst is van de Ruwe zeerasp, een kolonievomende hydroïdpoliep die vaak meelift

Tijdens een duik-winterweekend van het Monitoringproject Onderwater Oever in maart 2024 zagen de duikers nauwelijks meer Grote heremietkreeften. Deze bij duikers en het grote publiek populaire soort lijkt, net als de Zeekreeft, af..


Lees verder 14 april 2024   7 mnd oud
Morphotypes of Tubastraea on the platform's submerged sections, March 2017.

Koraalecosystemen zijn kwetsbaar voor invasieve soorten, waardoor ze uit balans gebracht kunnen worden. Zulke soorten worden onbedoeld getransporteerd, zoals blijkt uit onderzoek op een halfafzinkbaar platform dat afgemeerd lag..


Lees verder 9 april 2024   7 mnd oud
Strand Terschelling

Lekker naar het strand en genieten van de zon en de zee. Voor velen is dit een belangrijke manier om te ontspannen als het warm is. Maar de Nederlandse stranden worden steeds drukker. Dit betekent dat het niet alleen moeilijk is..


Lees verder 6 april 2024   7 mnd oud
Gestippelde Dieseltreinworm (Lead jpg)

Een Pasen met tegenstellingen. 'Gifgroen' geldt als negatief, maar is wel een positieve lente-modekleur, iets dat 'loopt als een trein' gaat soepel, maar dat geldt allang niet (meer) voor onze treinen. Voor een combi van beide..


Lees verder 31 maart 2024   7 mnd oud
Basiscursus Planten en Dieren Herkennen

Speciaal voor natuurliefhebbers die meer willen leren over planten, dieren, bomen, paddenstoelen, vlinders, insecten en andere mooie natuur die Nederland rijk is, organiseert SoortenNL de cursus Planten en Dieren Herkennen. Van 9..


Lees verder 30 maart 2024   7 mnd oud
Deelnemers van de schelpenteldag 2024

Op zaterdag 23 maart zijn ongeveer vijftienhonderd deelnemers de Nederlandse, Belgische en Fransen stranden op gegaan voor de internationale schelpentelling. Ondanks het winderige weer zijn er ruim 114.000 schelpen verzameld met..


Lees verder 30 maart 2024   7 mnd oud

Wanneer er steeds meer voedingsstoffen van het land en uit de lucht in de oceanen terechtkomen, zal dit de omvang en de intensiteit van ‘dode zones’ in de wereldzeeën doen toenemen. Dat is de waarschuwing die promovenda Zoë van..


Lees verder 26 maart 2024   7 mnd oud
Mannetje bruinvis, aangespoeld op 16 januari 2024 bij Heemskerk.

De documentatie van walvisstrandingen gaat ver terug in de tijd: al sinds 1255 worden deze waarnemingen vastgelegd. Afgelopen jaren kon men voor strandingen terecht op Walvisstrandingen.nl van Naturalis Biodiversity Center, een..


Lees verder 25 maart 2024   7 mnd oud

Het ene gras is het andere niet bij het vormen van jonge duintjes op een strandvlakte. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van kustecoloog Carlijn Lammers aan het NIOZ. Ze ontdekte dat biestarwegras en helmgras allebei op een..


Lees verder 24 maart 2024   7 mnd oud

Archief