ReefGrazers draagt bij aan koraalherstel en duurzame visserij
WWF NederlandGezamenlijke inspanningen voor natuurherstel
Het ReefGrazers-project is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Van Hall Larenstein, Wageningen Universiteit, Wageningen Marine Research, het Openbaar Lichaam Saba, STINAPA Bonaire, STENAPA, Saba Conservation Foundation en het Wereld Natuur Fonds. Dit partnerschap is ontwikkeld om bij te dragen aan het behoud van Caribische koralen, die sinds de jaren '70 zwaar zijn beschadigd door klimaatverandering, orkanen, ziektes en vervuiling. Deze factoren hebben geleid tot een grote toename van algen, waardoor het voor koralen moeilijk is om te herstellen. De belangrijkste reden voor deze algengroei is het gebrek aan dieren die de algen eten. Overbevissing en ziektes hebben het aantal algeneters (reefgrazers) verminderd.
Toename in algeneters
Gezonde riffen, gedomineerd door koralen in plaats van algen, zijn van groot belang omdat ze de kust beschermen, visserijen ondersteunen en toeristen aantrekken. Dit alles is essentieel voor de economie en cultuur van het Caribisch gebied. Het ReefGrazers-project richt zich op het gebruik van inheemse algenetende dieren, zoals de Caribische koningskrab, witte zeeëgel en zeeslakken, om de algengroei onder controle te houden. Het project zal de huidige populaties van deze soorten bestuderen, hun impact op de riffen evalueren en het succes van inspanningen om hun aantallen te vergroten onderzoeken.
Duurzame visserij
Het project zal ook lokale visserijpraktijken analyseren en de mogelijkheden verkennen voor duurzame visserij op basis van uitgezette dieren. Dit biedt nieuwe kansen voor kleinschalige visserij. Dit initiatief is niet alleen belangrijk voor Bonaire, St. Eustatius en Saba, maar kan ook als model dienen voor het herstel van koraalriffen in de rest van het Caribisch gebied.
Tekst: WWF Nederland
Foto's: Alwin Hylkema (leadfoto: onderzoeker plaatst zeeslakken op een kunstmatige rif)