Natuurberichten
Categorie: Strand en zee
Pagina 119 van 127 - 1262 Resultaten

In 2007 werd de eerste Buikstreepnemertijn op onze kust aangetroffen. In 2008 en 2009 explodeerde het aantal van deze snoerwormen in de Oosterschelde, vooral door een enorm groot voedselaanbod. Buikstreepnemertijnen voeden zich..

De Grote vlokslak is wellicht het boegbeeld van de oer-Hollandse mariene fauna. In de late zomer als de zeewatertemperatuur over zijn hoogtepunt is en langzaam begint af te koelen, ontwikkelen microscopisch kleine larfjes zich tot..

Kortsnuitzeepaardjes komen sinds enkele jaren ieder voorjaar en zomer in kleine aantallen op onze kust voor. Ook deze zomer hebben sportduikers tenminste zeven en mogelijk nog meer Kortsnuitzeepaardjes in de centrale Oosterschelde..

De Sierlijke slibanemoon is geen bloem die in de modder groeit, maar een fraaie zeeanemoon die steeds massaler op onze kust aangetroffen wordt. Van de vijf beschreven Europese kleurvariëteiten komen er vier in Nederlandse..

Sinds 2004 komt de Aziatische rugstreepsteurgarnaal in onze kustwateren voor. Veel exoten vertonen bij hun aankomst een explosieve groei en komen al snel massaal voor. De Nieuwzeelandse druipzakpijp, Japans bessenwier, Japanse..

Begin deze week kregen kompaskwallen flink wat aandacht in de media. Dat was niet om hun schoonheid. Door de aanhoudende noordwestelijke wind spoelden ze in ongekende aantallen aan op onze kust. Door de golven en stroming..

In 2005 is de Nederlandse mariene biodiversiteit uitgebreid met een nieuw sponsje. Pas in 2009 is met de hulp van Amsterdamse en Russiche sponzenexperts definitief vastgesteld dat deze spons naar de wetenschappelijke naam..

Sportduikers hebben recent een bijzondere waarneming gedaan in de westelijke Oosterschelde: een Sepia tweeling in één eitje. Biologen breken zich nu het hoofd over de vraag: is het een eeneiige tweeling of een twee-eiige tweeling..

Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..

In de laatste 15 jaar zijn er in de Zeeuwse delta slechts drie waarnemingen van de Rode spinkrab gemeld. Er werd gevreesd dat hij mogelijk al lokaal was verdwenen. In mei en juni van dit jaar zijn er echter weer twee Rode..