Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 104 van 127 - 1268 Resultaten

Orka bot met onbekende inkepingen

Onlangs vond Texelaar Jan-Jaap Waverijn een merkwaardig, groot bot op het strand op de zuidpunt van Texel. Hij bracht het bot naar Ecomare, waar walviskenner Adrie Vonk werd ingeschakeld om het bot te identificeren. Vonk vergeleek..


Lees verder 25 juni 2013   11 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Sinds 2007 wordt in de westelijke Oosterschelde de Japanse stekelhoren aangetroffen. Het is een roofslak die oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstig is. Het heeft oesters, mosselen en andere tweekleppige weekdieren op de menukaart..


Lees verder 23 juni 2013   11 jaar oud
Beloega's

Een vreemd plat stuk bot stelde Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan voor een raadsel. Aan de sponsachtige structuur te zien ging het om een bot van een walvisachtige, maar welk bot en van welke soort? Om daar achter te komen..


Lees verder 13 juni 2013   11 jaar oud
Met een maand vertraging zijn de Zeekatten dit voorjaar in de Oosterschelde gearriveerd

Een jaarlijks terugkerend natuurspektakel in onze Zeeuwse Delta is de paaitrek van de Zeekat. Veel sportduikers hebben maanden uitgekeken naar dit bijzondere natuurfenomeen. Door de langdurige winter en het slechts langzaam..


Lees verder 9 juni 2013   11 jaar oud
stranding grienden

Wetenschappelijk onderzoek toonde reeds aan dat zeezoogdieren extreem gevoelig zijn voor geluid dat het gevolg is van menselijke activiteit op zee. Het gebruik van sonar voor militaire doeleinden, eindigde al vele malen in..


Lees verder 7 juni 2013   11 jaar oud
bruinvis met kalf Oosterschelde

Er blijkt een behoorlijk verschil te zitten in de doodsoorzaken van bruinvissen in de Oosterschelde en de Noordzee. Verhongering, vermagering en infecties zijn de belangrijkste doodsoorzaken van bruinvissen in de Oosterschelde; in..


Lees verder 6 juni 2013   11 jaar oud
Zeegrasveld dat niet is begraasd
VOOR EENMALIG GEBRUIK

“Zeegras heeft een hele belangrijke functie bij het tegengaan van kusterosie door golven, ook als dit zeegras intensief begraasd wordt,” concluderen Marjolijn Christianen en Jim van Belzen in het tijdschrift PLOS ONE van 28 mei...


Lees verder 1 juni 2013   11 jaar oud
Omslag atlas Nederlandse zeeweekdieren

In de loop van de tijd is de Nederlandse weekdierfauna sterk veranderd. Dit blijkt uit het boek 'Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren (Mollusca)', dat op 1 juni..


Lees verder 29 mei 2013   11 jaar oud

Vorige week spotten bemanningsleden van het gasplatform K12-G een dwergvinvis, zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van Den Helder. Ze stuurden de foto’s naar Ecomare. Een mooie waarneming! Dwergvinvissen zijn de meest..


Lees verder 28 mei 2013   11 jaar oud
Extreme algenbloei in de Oosterschelde

Het voorjaar is voor sportduikers het seizoen bij uitstek, om te genieten van de mariene onderwaternatuur in o.a. De Zeeuwse Delta en de Noordzee. Maar in sommige jaren kan dit plezier ernstig verstoord worden door een zware..


Lees verder 26 mei 2013   11 jaar oud

Archief