Dwergvinvis gespot in Nederlands deel Noordzee
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Vorige week spotten bemanningsleden van het gasplatform K12-G een dwergvinvis, zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van Den Helder. Ze stuurden de foto’s naar Ecomare. Een mooie waarneming! Dwergvinvissen zijn de meest voorkomende baleinwalvissen in de Noordzee. Toch worden ze maar weinig gezien in het Nederlandse deel van de Noordzee. Ze zwemmen vooral in het noordelijke deel en langs de kusten van Engeland en Schotland.
Kleine walvis
Dwergvinvissen eten kleine kreeftjes en vis die ze met de baleinen, een soort zeven, uit het water filteren. Ze vangen graag allerlei soorten kleinere vissen, zoals haring en spiering. Het zijn geen grote walvissen; ze worden tussen de acht en tien meter lang. Meestal zwemmen dwergvinvissen alleen, maar er worden ook weleens groepjes van twee tot drie dieren gezien. Het zijn nieuwsgierige dieren die regelmatig op bootjes afkomen om een tijdje mee te zwemmen. Soms steken ze dan hun kop boven water of springen ze zelfs.
Noordzee
Dwergvinvissen komen over het algemeen voor in zeegebieden die minder dan 200 meter diep zijn. De Noordzee is wat dat betreft een prima leefgebied voor ze. Het is niet bekend hoeveel dwergvinvissen er precies in de Noordzee leven. Onderzoekers die in de zomer van 1994 deelnamen aan een eerste grootschalig onderzoek naar walvisachtigen in de Noordzee, kwamen uit op een schatting van ongeveer 9300. Zo af en toe spoelt er een dode dwergvinvis aan op de Nederlandse of Belgische stranden. Afgelopen maart vonden wandelaars een sterk vermagerde dode dwergvinvis op het strand van Nieuwpoort. Dat dier bleek overleden aan 400 gram plastic zakken in zijn maag.
Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dwergvinvissen in de Noordzee.
Tekst: Ecomare
Foto's: Bemanning K12-G